Symtom

Detta är en återpublicering av det inlägg jag gjorde på Carl Bildt blogg den 30 oktober. Och varför då? Jo för att denna struntsak visar i en ögonblicksbild tillståndet i förvaltningen. En förvaltning som schabblar med små, enkla administrativa ärenden är inte heller i stånd att agera när det gäller viktigare frågor. Om man inte kan krypa kan man heller inte gå – så enkelt är det.  Så denna lilla sak blir ett symptom på något viktigare.     

___________________________________________

Carl,

 Du skriver mångt och mycket om samtal, möten, förhandlingar, dialog etc. Och allt detta är förvisso viktigt. Och jag uppskattar din lite ”torra” och ironiska stil. Det är skönt med ”folk” som inte är så bombastiska.

 Den sak jag tänker ta upp här är egentligen en struntsak i sammanhanget (se artikeln nedan). Men det är en mycket viktig struntsak för den visar på något mycket viktigare, nämligen din organisations totala oförmåga att agera när det verkligen gäller – i smått som i stort. 

En organisation som inte på ett professionellt sätt kan hantera och sköta ”administrativa” ärenden kommer heller inte att kunna sköta ”viktiga” ärenden. Alla tjusiga planer, övningar och scenarion till trotts.

 Om UD inte ens klarar av en så enkel och elementär sak som alla andra EU länder gjorde i en sådan här struntsak (Nämligen att begära undantag. Och du har som sagt två ”avdelningar” som skall bevaka och sköta detta åt dig – Protokollet och KSA. Och de sitter till råga på allt i samma hus som du). Hur skall man då kunna förvänta sig att UD överhuvudtaget skall klara att agera när det verkligen gäller. 

Låt oss göra tankeexperimentet att en person är världens bästa hjärnkirurg, kan allt som finns att veta om hjärnan, har gått alla kurser och utbildningar som finns – ja han/hon utbildar själv nya överläkare/specialister i ämnet. Det är bara ett litet aber – så fort denne person skall operera så blir det fel . En missad kateter där, en fel dränering här osv. En sådan person skulle inte bli långlivad som kirurg. 

Däremot en organisation som gång på gång missar elementa i den administrativa/konsulära hanteringen kan fortsätta som om inget hänt. Där har du i ett nötskal bilden av UD/RK/Sverige av idag. Och därför blir denna struntsak en sådan viktig påminnelse om ”tillståndet i Konungariket Sverige”

 Acta fabula est, plaudite! 

“Publicerad: 2007-10-30 AB

 Dags att byta ut ledningen på utrikesdepartementet 

 Det är en katastrof för Dawit Isaak att sitta i utländskt fängelse i sex år utan att svenska UD bryr sig, och det är pinsamt för oss vanliga medborgare. Vi behöver ett mer kraftfullt utrikesdepartement! 

 I våras blev vi utkastade från Tobago som “illegal immigrants”. Vi kom seglande från Brasilien på väg hem. Efter åtta dagar på havet behövde vi angöra land för att sova ut och köpa mat. Då krävdes ett nytt visum som vi inte hade. 

 Seglare från andra EU-länder behövde inget visum. Båtar från England, Tyskland, Holland, Frankrike etc kunde ankra upp och gå iland men vi svenskar totalvägrades och höll på att bli arresterade av “Immigration officer” innan vi tvingades iväg på ett mycket ohövligt sätt. 

Vi ville besöka fler västindiska öar men samma problem. Swedish yacht? Not welcome! Vi ringde från båten till den svenska konsuln på Dominica. Han talade bara engelska och krävde att få frågan skriftligt. Vi mailade från båten men fick aldrig något svar. 

På de franska öarna fick vi veta orsaken till vårt visumkrångel. På grund av en crickettävling hade Västindien visumtvång under januari till maj. Alla Europas utrikesdepartement hade protesterat och blivit undantagna. Svenska UD hade bokstavligen sovit och inte brytt sig. Att hänvisa till EU betydde inte något. Det gick inte ens att lösa på plats. Vi skulle ha sökt innan ankomst och skickat passen via London…Hur lätt är det för en långseglare som inte visste om det och som dessutom måste ha passet ombord. 

Vi lyckades till slut att köpa visum på St Lucia för 100 USD/pers. Men vi var/är ordentligt förbaskade på svenska UD. De kostade oss extra pengar. Dessutom undrade andra seglare: “Vad håller ert utrikesdepartement på med?” 

 Svenska utrikesdepartementet måste få en kraftfullare ledning så att de kan bistå svenska medborgare i utlandet. 

 Ett sovande UD är en katastrof för Dawit Isaak och det var en rejäl olägenhet för oss.  

Björn och Lena Runmalm
på s/y Ronja “
 

Ett svar to “Symtom”

  1. Per Henningsson Says:

    Sophia Albertina,
    Detta är en angelägen fråga. Det har redan funnits kritik både externt i massmedia och internt från UD att svensken måste kunna klara sig på egen hand utomlands. Svenska staten kan inte vara någon dadda för alla. Ger man sig utomlands får man ta konsekvenserna. Jag delar i stort denna uppfattning.

    Å andra sidan finns det folk som liksom jag anser att de svenska ambassaderna och konsulaten i vissa lägen måste betrakta sig som serviceorgan till de svenskar som reser eller bor utomlands. I det fall som relateras har försummelser begåtts. När andra länders utrikesförvaltningar kunde förutse att ge service till sina medborgare finns det ingen ursäkt för att Sverige inte skulle ha kunnat göra det.

    Per Henningsson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: