Försök till Blogg och Internet kontroll/”censur” i Italien

Romani Prodis regering har introducerat en lag som vill kontrollera alla bloggar och webbsidor i Italien, Texten är skriven av Ricardo Levi (Prodis högra hand). Förslaget godkändes av den Italienska regeringen den 12 oktober i år och ligger nu i underhuset (Deputeradekammaren, Camera dei Deputati) för prövning. 

Alla som har en blogg eller en webbsida måste registreta sig hos ROC, få ett certifikat på en giltig registrering därifrån, betala en skatt ”stämplingsavgift” för varje blogg/hemsida. Vidare så måste varje person som äger eller startar en blogg/webbsida bilda ett förlag och anställa en ”registrerad” journalist som verkställande direktör för förlaget.

Den promille som eventuellt skulle överleva dessa lagar (om de nu godkänns i parlamentet) kommer i stället att stupa på artikel 57 och 57 biz i straffkoden som rör ärekränkning/nedsättande tilltal etc. De italienska politikerna är som sagt flitiga användare av dessa paragrafer för att tysta journalister etc. som skriver ”om mindre lämpliga saker/ämnen”.

Så om denna lag godkänns av parlamentet och Carl Bildt hade bott i Italien så hade han fått stänga ner sin blogg. Några kommenterar Carl Bildt?

För alla de som trodde att Berlusconi var huvudproblemet i Italien när det gällde politikers strävan efter att kontrollera och begränsa olika media borde detta faktum vara en tankeställare. För det sorgliga faktumet är ju att alla – från kommunister till nyfascister är lika inblandade och angelägna om dessa begränsningar med vissa individuella undantag (tack och lov).

Och lägg märke till att detta sker här och nu i EU som skall verka för större öppenhet och rörlighet för människor och företag. Där alla länder, inklusive Italien är bundna av Europarådets Konvention om mänskliga rättigheter (4/11-1950), FN: s Den allmänna förklaringen om de mänskliga rättigheterna (10/12-1948), EU: s Charter of Fundamental Rights (7/12-2000) etc.

Och Italien är nu gubevars inte det enda landet som försöker inskränka dessa friheter. I många andra länder sker det i mera subtila former. En liten inskränkning här, en liten justering där och ytterligare en förändring här. Och så fortgår det. Om man stannar upp och ser den sammantagna bilden i EU och i varje enskilt land de senaste 5-7 åren så blir helhetsbilden förskräckande.

Det är ingen av de etablerade partierna/politikerna som står upp och försvarar våra traditionella friheter. Tvärtom får man ofta intrycket att de står på rad för att komma med nya inskränkningar/förändringar – och alltid med de ”bästa” av motiveringar varför just denna inskränkning/förändring är såå nödvändig just här och nu.

Ett annat stort problem är at alla dessa ”temporära” inskränkningar/ förändringar blir permanenta. Som ett litet symboliskt typexempel: Någon som kommer ihåg registerhållningsavgiften som infördes ”temporärt” 1967 under högertrafikomläggningen. Guess what?? Den tas fortfarande ut! 

Det känns tryggt att leva i ett öppet EU!

Lagförslaget

http://www.beppegrillo.it/immagini/DDL_editoria_030807.pdf 

EU: s Charter of Fundamental Rights

http://ec.europa.eu/justice_home/unit/charte/index_en.html 

I PDF format

http://www.europarl.europa.eu/charter/pdf/text_en.pdf 

FN: s deklaration om de mänskliga rättigheterna

http://www.un.org/Overview/rights.html 

Europarådets konvention om de mänskliga rättigheterna

http://conventions.coe.int/Treaty/en/Treaties/Html/005.htm

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: