Tigandets och ignorerandets konst!

En tyvärr mycket vanlig teknik och taktik hos partier, politiker, ”myndighetspersoner” i allmänhet och massmedia är att ignorera och tiga ihjäl vissa frågor eller personer som på ett eller annat sätt ”stör dagordningen” för partiet, politikern, myndigheten, redaktören etc.

Det gör att den “politiska dagordningen” oftast blir mycket snedvriden och skev vad det gäller vilka frågor som faktiskt kommer upp till diskussion och behandling. En del brukar prata om ”problemformuleringsprivilegiet”. Vem som har det och hur viktigt det är att man sätter dagordningen för debatten etc.

Och från en politisk/taktisk horisont så är detta naturligtvis ”spännande” att följa detta spel. Men med utgångspunkt från medborgarnas väl och ve i landet Sverige så är det förödande att snäva, taktiska prioriteringar får sätta dagordningen för vad som får diskuteras eller inte. Inte de faktiska behov och problem som landet och medborgarna har.

Som Aldous Huxley sa för länge sedan ”Great is truth, but still greater, from a practical point of view, is silence about truth.  By simply not mentioning certain subjects … totalitarian propagandists have influenced opinion much more effectively than they could have done by the most eloquent denunciations.”

Ett svar to “Tigandets och ignorerandets konst!”

  1. Tjänstemannen Says:

    Detta är ju precis detta som händer i mycket som rör den fackliga verksamheten också. Först lång öronbedövande tystnad och sedan meddelar man medlemmarna fullbordat faktum. Ingen möjlighet till debatt! Inte sällan meddelas utgången av en förhandling med beskedet att det gick så snabbt att vi inte kunde göra något

    Det fanns ingen tid att gå ut och höra vad medlemmarna tycker. Allt hade för övrigt varit bestämt långt i förväg så det är ingen idé att gråta över spilld mjölk, förklarar man överkörningen med men naturligtvis inte så rakt på saj utan med inlindande ord och enorma bilagor med ord ord ord och siffror siffror siffror. Ja, i den stora tystnaden sker mycket som inte tål debatt!

    Har själv råkat ut för detta med den medvetna tystnaden så många gånger att jag inte reagerar längre och det är ju inte bra varken för mig eller andra att man tappar tilltron till alla företrädare som mantrots allt valt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: