Fear and Complexity in Environment

För att fortsätta på miljötemat och den rådande hysterin om global warming och hur lite vetenskap som ligger bakom dessa s.k. teorier och modeller. Och hur lite dessa s.k. vetenskapsmän har förstått av naturens och miljöns komplexa samband och förhållanden.

Så titta/läs Michael Crichtons tal inför The Washington Center for Complexity and Public Policy den 6 november 2005 och lär och begrunda.

Och framförallt – börja ställ kritiska frågor till alla dessa journalister, TV, ”vetenskapsmän”, politiker som hjälps åt att piska upp denna hysteri. Och som vill använda ENORMA mängder (triljoner dollars) av våra pengar till att ”lösa” detta icke problem som KANSKE inträffar OM 100 år.

Det finns MASSOR av akuta och viktiga problem här och nu som borde åtgärdas (svält, sjukdomar, förtryck etc.). Både lokalt och globalt. Och där vi FAKTISKT kan rädda 10 000 tusentals liv NU och inte kanske om 100 år.

Men det verkar inte vara intressant för våra kära politiker, massmedia och dessa s.k. vetenskapsmän!

Talet finns med bilder finns här:

http://www.michaelcrichton.net/speech-complexity.html

Etiketter: ,

Ett svar to “Fear and Complexity in Environment”

 1. Miljöoptimist Says:

  Ett intressant föredrag. Tack för hänvisningen. Min sammanfattning är att man måste komma bort från det mesta av dagens tyckande i miljörörelser och massmedia som nu mera förefaller att tyärr, alltför mycket för egen vinning, måla upp ett skräckscenario av kaos och hot. Detta blir så mycket mer uppenbart när man tar del av Dr Chrictons föreläsningar och böcker.

  Christon förringa inte på något sätt det som görs för att minska miljöförstöring av olika slag. Han är däremot emot alla domedagsmodeller och ovetenskapliga populistiska utfall som skall skrämma lättlurade befolkningar och politiker världen över att spendera enorma pengar på något som man tror kan hända om 100 år eller mer.

  Allt baserat system och beräkningar för jordens uppvärmning om 100 år vilka är så komplexa att om de vore värda att ens till liten del lita på då borde det vara en enkel sak att med ett system kunna förutsäga exakt vilken häst som skall vinna på Solvalla eller hur aktiekurserna kommer att se ut 5 år från nu! Det kan vi inte.

  Inte heller kan vi förutsäga hur mycket jorden värmts upp om 100 år eller hur mycket is som smält vid arktis eller antarktis eller i Peru (som DN skriver om), eller hur högt vattenståndet är i jordens hav eller om Sahara öknen som några säger kommer att då ha sträckt sig norrut in mot södra Tyskland. Tänk om det under dessa 100 år blir ett enormt vulkanutbrott eller fler? Då har vi kanske om 100 år en istid istället? Vem vet? Miljöaktivisterna? Även om det inte blir några naturkatastrofer är jordens klimat så komplext att man inte med dagens modeller eller teorier kan förutsäga något som håller i 100 år.

  Det är detta budskap som man hoppas att våra politiker skall ta åt sig. Med andra ord vara försiktiga i sina bedömningar och söka en så vetenskaplig grund som möjligt för dagans beslut. Göra vardagsmiljöförbättringar som ligger i linje med sunt förnuft. Om t.ex. vindkraften inte är lönsam idag så blir den kanske aldrig det? Det är miljöhysterin som driver fram vindkraften? Folks rädsla för framtiden utnyttjas hänsynslöst!

  Hysterin att satsa exempelvis på etanol är ett gigantiskt misstag som bygger just på lösa modeller och katastrofteorier underblåsta av en miljörörelse som lever på detta samtidigt som det finns en mängd underliggande ofta ej uttalade vänstersocialistiska motiv att störta imperialism och globalisering. Det tråkiga är att hemvävda svenska politiker dragits med i denna svindel, ofta endast därför att de uppfattar sådna beslut som det taktiskt korrekta för att kunna bli omvalda.

  Folk i allmänhet kommer förmodligen framöver att få se väldigt många politiskt tvära kast också i miljöfrågorna liksom idag t ex kristdemokraterna när de går ut och pläderar för höjd bensinskatt i stället för den sänkning man i valrörelsen ansåg borde komma framför allt de i glesbygden och andra som behöver bil till godo. Dessa höjningar är baserade på just miljöhysterin och inte på lugnt sakliga analyser om vad som kan förväntas när det gäller ozonlagerförändringar och annat.

  Eller detta påfund med utsläppsrätter som nu skall frälsa världen från ondo. Ett trettiotal svenskar som nu flyger till Bali och den internationella miljökonferensen där är noga med att till media påpeka att de frivilligt med utsläppsrätter köper sig fria från flygresornas alla koldioxidutsläpp. Det är synd om människorna. Aldrig fria från manipulation alltid lurade.

  Med en sansad miljöpolitik och kärnkraft där den är möjlig och lämplig att bygga ut så kommer mänskligheten att överleva. Utnyttjandet av fosila bränslen – även odlade sådana – kommer att försvinna den dag då oljan och kolet tar slut. Nya uppfinningar finns redan men är inte ekonomiskt lönsamma och nya kommer över natten när tvånget kommer. Under kriget löste Sverige en del av sina drivmedelsproblem med den smutsiga men fungerande gengasen exempelvis.

  Tag dig tid att läsa eller lyssna till Chritons föreläsningar så får du garanterat möjlighet till en något mera balanserad syn på miljöarbetet. Plus vad vi bör göra och vad vi bör tänka på för att som vanliga medborgare varken bli grundlurade eller förda bakom ljuset i dagens snedvridna globala miljöpolitik.

  Jag är miljöoptimist trots dagens alltmer överdrivna höga tonläge. Snart kommer säkert reaktionen, det är jag övertygad om! Både i massmedia och hos politikerna i alla länder. Det tar bara litet tid och en mängd bloggarbete och information.

  Al Gores miljöfredspris är t ex rena skämtet när man börjat fundera djupare på saken. Lika opportuniskt som Bushs politiskt smarta plötsliga ”omvändelse”. Inte olikt Reinfeldts enorma och oväntat våldsamma satsning på att framstå som den främste av miljökämpar, faktiskt!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: