Ytvattentemperaturen i Atlanten utanför Central Amerika de senaste 32 000 åren.

Hittade följande mycket intressanta graf över ytvattentemperaturen i Atlanten utanför Central Amerika de senaste 32 000 åren. Den ingår i en studie som har den föga upphetsande titeln: ”An 85-ka record of climate change in lowland Central America”. Där ett forskarlag har studerat klimatförändringarna de senaste 82 000 åren i Centralamerika och framförallt Guatemala.

Som framgår av grafen så har det varit drastiska förändringar på mycket kort tid: + 8C, -10C, +12C. Men, och de här är det intressanta – de senaste 10 000 åren så har temperaturen varit stabil och med en lätt nedåtgående trend.

Intressant eller hur?

Vi ser ju klart och tydligt hur våra kära förfäder lyckades öka temperaturen med + 8C för 32 000 sedan. Samt hur de lyckades sänka den med -10C för 18 000 år sedan. För att sedan öka den med + 12C för 15 000 år sedan.

Undrar just vad de hade för sig eftersom vi inte alls har ”lyckats” med annat än en lätt sänkning de senaste 10 000 åren?

Global Warming anyone?

Man har funnit en hel del andra intressanta resultat, bl.a.:

”The pattern of clay-gypsum (wet-dry) oscillations during MIS 3 closely resembles the temperature record from Greenland ice cores and North Atlantic marine sediment cores and precipitation proxies from the Cariaco Basin. Our results support a southward displacement of the Atlantic ITCZ during stadials and northward during interstadials, as suggested by other paleoproxy records and modeling results (Peterson et al., 2000; Chiang et al., 2003; Schmidt et al., 2004; Wang et al., 2004; Leduc et al., 2007).

Contrary to previous findings (Leyden et al., 1993, 1994), a prolonged period of cold, wet conditions prevailed from 23 to 18 ka. The catchment was dominated by temperate elements such as Quercus, Pinus and Myrica.”

Se även mina inlägg: Rewriting Temperature History – Time and Time Again!New England winters have cooled in past decadeManipulation av temperatur grafer men bara när de pekar nedåt!När CO2 var som störst var temperaturen som lägst!20 000 år av temperaturdata från Peru6 000 år av temperaturdata från Venezuela,  3500 år av temperaturdata från KinaTemperaturen för 130 000 år sedan422 700 år av temperaturdata från Antarktis3000 år av temperaturdata från Syd Afrika4000 år av temperaturdata från Grönland2000 år av temperaturdata från Österrike etc.

Undersökningen finns här:

http://www.climategeology.ethz.ch/publications/2008_Hodell_et_al.pdf

                       Klicka på grafen så blir den större!

 

Läs även andra bloggares åsikter om <a href=”http://bloggar.se/om/milj%F6” rel=”tag”>miljö</a>

Etiketter:

4 svar to “Ytvattentemperaturen i Atlanten utanför Central Amerika de senaste 32 000 åren.”

 1. jonas Mattsson Says:

  Jag är väldigt skeptiskt till den klimathysteri som framförs i media,

 2. sophiaalbertina Says:

  Jonas,

  Det har du all anledning i världen att vara.

  Det finns hur mycket material som helst att publicera om hur ovetenskaplig och oseriös hela den här Global Warming hysterin är. Själv skull jag kunna publicera 25-30 inlägg om dagen om jag hade tid, men då skulle det vara en heltidssysselsättning.

  Det som är så anmärkningsvärt är den TOTALA likriktningen i svenska massmedia. Och deras TOTALA ENSIDIGHET. Och som lök på laxen så hoppar nu alla politiker, kändisar, tyckare etc. på hysterin med det här Global Warming tåget. Allt i tron att de skall bli “populära” och att de visar hur duktiga de är för att de “gör något”.

  Att de sedan gör helt fel saker och att dessa saker kostar biljontals kr (1 000 000 000 000) som kunde användas till mycket bättre saker, verkar inte spela någon som helst roll.

  Men det är klart. Det är ju inte dessa politiker etc. som kommer att få betala dessa vansinniga kostnader. Utan det är vi, det “oupplysta” folket som får göra det. Och allt detta som tack för att vi blivit skrämda från vettet!

  För vad man egentligen gör är ju att skrämma vettet ur vanligt folk. Man ger dem dåligt samvete och skuldkänslor för saker som INTE är sanna. Och som folk inte har någon skuld i och inte kan göra så mycket åt.

  Det är också ett utmärkt sätt att utöka sin makt för dessa “hysteriker”. Ett folk som är skrämt är mycket lättare att leda och manipulera.

  Jag kan på 5-10 minuter få fram fakta som sågar Global Warming hysterin längs fotknölarna och som visar hur ovetenskapligt det hela är. Så varför gör inte journalisterna samma sak?? Det vore mycket enkelt för dem att hitta dessa fakta om de bara gjorde de “jobb” de förmodas göra.

  Svaret är tyvärr att de flesta av dessa s.k. journalister för länge sedan har abdikerat från sitt uppdrag. De är inte längre journalister. De har blivit ideologer och “folkupplysare”. Som ser som sitt uppdrag att upplysa oss stackars vilseförda individer (alltså folket) som inte kan “förstå” dessa viktiga frågor. Och därför måste vi “upplysas” om “sakernas verkliga tillstånd”.

  Att allt detta sedan är lögn och förbannad dikt spelar inte så stor roll för dessa personer. Tyvärr.

  Nä, istället så har man blivit His Masters Voice och framför lydigt allt som IPCC och Al Gore BEHAGAR delge oss. Jag skäms bokstavligt talat över den svenska journalist kåren som så TOTALT HAR ÖVERGIVIT SITT JOURNALISTISKA ARBETE!

  Eller ta detta med att fru Gloom and Doom (DN:s Karin Bojs) blev ”hedersdoktor” vid Stockholms Universitet. Som jag skrev i mitt inlägg:

  Det här är nästan värre än när Göran Persson blev medicine hedersdoktor vid det “universitet” som han upprättat och vars ordförande han utsett.

  Nu har man utsett fru Gloom and Doom i Sverige till hedersdoktor vid Stockholms Universitet (DN:s Karin Bojs). Hon har ju på ett mycket förtjänstfullt sätt gjort allt för att sprida Global Warming Hysterin i Sverige. Och gett vanligt folk skuldkänslor för saker de inte kan påverka. Tack för det!

  Motiveringen lyder:

  “Karin Bojs har som vetenskapsredaktör och chef för Dagens Nyheters vetenskapsredaktion på ett spännande och kunnigt sätt gett naturvetenskapen en framträdande plats i DN.”

  Att sprida hysteri genom ovetenskapliga fakta och att skuldbelägga vanligt folk för saker de inte kan påverka anses numera tydligen vara spännande och kunnigt på Stockholms Universitet.

  Jag vet inte vad som är värst – att hon har blivit utnämnd eller förfallet vid Stockholms Universitet.

  Till sist och sorgligast av allt. Hela den här Global Warming hysterin gör det verkligt svårt att bedriva ett seriöst miljöarbete. Och att göra något åt de problem som vi verkligen har och som behöver lösas NU!

 3. The 800 year lag of carbon compared to temperature « UD/RK Samhälls Debatt Says:

  […]  The Spatial Pattern and Mechanisms of Heat-Content Change in the North Atlantic,  Ytvattentemperaturen i Atlanten utanför Central Amerika de senaste 32 000 åren.,  Assessment of the reliability of climate predictions based on comparisons with historical […]

 4. GLOBAL TEMPERATURE TRENDS FROM 2500 B.C. TO 2008 A.D. « UD/RK Samhälls Debatt Says:

  […] The Spatial Pattern and Mechanisms of Heat-Content Change in the North Atlantic,  Ytvattentemperaturen i Atlanten utanför Central Amerika de senaste 32 000 åren.,  Assessment of the reliability of climate predictions based on comparisons with historical […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: