Välkommen till Stasi och KGB land – 8!

Här kommer (för en gångs skull) ett utmärkt reportage från morgonens Rapport. Där det var en diskussion med Clarence Crafoord, chefsjurist på Centrum för rättvisa, Anne Ramberg, generalsekreterare för Advokatsamfundet och Agneta Lindblom Hultén, ordförande i Journalistförbundet.

Se hela nyhetsinslaget nedan (Klicka på länken så öppnas nyhetsinslaget i ett separat fönster).

Det som är det anmärkningsvärda är Anne Ramberg, generalsekreterare för Advokatsamfundet, ord. Detta är en kvinna som är MYCKET försiktig och excellerar i understatments i vanliga fall. Men här skräder hon inte orden (Min avskrift):

Vi har i Sverige i jämförelse med andra Europeiska länder ett mycket svagt skydd för integriteten. Och detta är ju också detta som integritetsskyddskommittén har föreslagit.

Och jag tycker det förtjänar att påpekas där att integritetsskyddskommittén som la fram sitt betänkande nu rätt nyligen var ju en enig parlamentarisk kommitté.

Och de behandlade just den här FRA problematiken, och de föreslog också att man skulle införa ett förstärkt skydd i grundlagen. Därför är det ju, måste man säga milt uttryckt, något förvånande att denna parlamentariska kommitté som består av riksdagsledamöter i Sveriges riksdag sen kan förflytta sig från det betänkandet, in i riksdagen, och rösta igenom FRA-lagen. Då undrar man hur man, så att säga, fungerar, rent rationellt. Det är ju helt obegripligt

Klicka här:

http://svt.se/content/1/c8/01/18/78/81/NYH_FRA_DEBATTSOFFA.asx

Läs även andra bloggares åsikter om <a href=”http://bloggar.se/om/fri-+och+r%E4ttigheter” rel=”tag”>fri- och rättigheter</a>, <a href=”http://bloggar.se/om/yttrandefrihet” rel=”tag”>yttrandefrihet</a>,<a href=”http://bloggar.se/om/fra” rel=”tag”>fra</a>

Etiketter:

2 svar to “Välkommen till Stasi och KGB land – 8!”

 1. Inte längre moderat Says:

  En regering som framhärdar i att över 6 miljoner mail protester mot den ”laglösa” kränkningen av yttrandefriheten och integriteten insända till riksdagsledamöter och riksdagspartier är ett bevis på hysteri från massmedia och att folk har missförstått FRA-lagen är obegripligt.

  Jag har varit med om detta förr, säger Reinfeldt överlägset. Det lugnar ner sig.

  Vi har fått en junta, representanterna för The Peoples Democratic Republic of Sweden, som nu hänsynslöst dikterar vad som skall gälla ifråga om signalspaning. Det är precis så här en påhittad ”arbetarpartiledare” i folkets namn förljuget – kanske idag i missriktad välmening – närmar sig ett morgondagens samhälles diktaturtillstånd. Säg att du representerar folket, deras väl och ve, deras trygghet, men skit i vad de säger. Vi vet bäst. Vi har inga onda avsikter.

  Det Ramberg säger i intervjun ovan borde få varje sann liberal själ att svära fula ord över Reinfeldts och moderaternas nonchalans och arrogans i FRA-frågan. Moderaterna har sjunkit djupt i aktning hos sina tidigare sympatisörer och de drar genom FRA-lagen med sig inte bara de övriga allianspartierna i politikerföraktets djupa sörja utan också oppositionspartierna. Bäst kan detta sägas med följande citat ur författaren Lars Gustafssons artikel på Expressens kultursida i onsdags:

  cit

  ”Den svarta onsdagen 18 juni 2008 utplånades under några korta timmar i Sveriges riksdag förmögenheter av politiskt förtroende som det har tagit decennier att bygga upp.
  Regeringen Reinfeldt gick i land med ett ovanligt destruktivt konststycke; att göra sig av med två generationer i ett svep.

  Min generation av borgerliga liberaler, vi som lyssnade på Verdandidebatter med Herbert Tingsten på sextiotalet och protesterade mot herr Palme i IB-affären på sjuttiotalet, har – som Göran Greider redan har påpekat i en insiktsfull artikel – gjorts hemlösa genom ett avlyssningsprogram av Stasi-modell som uppenbart strider mot integritetsskyddet i europeiska rättskonventioner; inte ens av en socialdemokratisk majoritetsregering hade vi riktigt kunnat vänta oss något sådant. Ty den hade haft IB-affären och följderna att minnas. (Den som undrar vad som menas med ett avlyssningsprogram av Stasi-modell kan låna hem den utmärkta tyska filmen De andras liv.)

  Sedan är det då den nya generationen, de som nu med all moralisk rätt demonstrerar på torgen och som strömmar i massor till fildelarpartiet. De har kanske inte läst Mill och Jefferson och Hayek.

  Men de har en erfarenhet som är precis lika bildande och lika normgivande; cybervärldens frihet.

  Det är inte första gången det tekniska framsteget frigör politiska krafter; fråga Olaus Petri och grabbarna från 1527! Den som tror att denna generation kommer att ge upp sina intellektuella friheter har misstagit sig.

  Så har då herr Reinfeldt och hans ministrar och statssekreterare gått i land med ett svårimiterat konststycke: att göra två generationer liberala svenskar politiskt hemlösa.”

  slutcit

  Hela artikeln finner du här. Den är läsvärd.

  http://www.expressen.se/kultur/skribenter/larsgustafsson/1.1217631/svarta-onsdagen

 2. sophiaalbertina Says:

  Inte längre moderat,

  Kan bara hålla med och bidra med ytterligare ett citat från denna artikel som på ett ganska bra sätt förklarar varför våra s.k. folkvalda ledamöter har blivit nikedockor åt regeringen.

  Som jag har påpekat tidigare och som Lars Gustafsson så riktigt noterar så har partierna systematiskt gjort sig oberoende av partimedlemmar och vanligt folks inflytande över partierna.

  Så var det inte för 30 år sedan. Och då fanns även riksdagsledamöter med tillräcklig resning för att rösta efter eget huvud och följa den ideologi de gick till val på.

  ”Det verkliga problemet är alltså den svenska parlamentarismens kris som nu genom en tillfällighet blev uppenbar, men som naturligtvis har pågått länge. Dessa riksdagsmän som avstod från sina liberala övertygelser genom att rösta för Stasi-lagstiftningen (glöm dock inte de tyvärr alltför få nejrösterna eller den enda liberala nejrösten) är inte parlamentariker i klassisk mening. De är betalda tjänare till en regering och följer inte folkets uppdrag utan partisekreterarnas. De föredrar att behålla en månadslön som ingen översköterska på en hjärtklinik skulle kunna drömma om framför att representera sina väljare. Det är – ur de regeringsanställdas perspektiv – ett helt rationellt beteende.

  Hur kunde det bli så? Förklaringarna kräver mycket arbete. En är naturligtvis är att de politiska partierna inte längre är partier i klassisk mening. De bygger inte på sina medlemmar och deras frivilliga bidrag utan är subventionerade bihang till statsapparaten. Dessa bidrag har vuxit ofantligt i betydelse det senaste decenniet. Våra partier är statsburna partier, bihang till en regering, inte dess uppdragsgivare.”

  Så här skrev han den 25 juni:

  ”Den avlyssningslag som Riksdagen antog i veckan innebär dels en triumf för den internationella terrorismen som nu kan inhösta en allvarlig försvagning av en demokratin, dels att fältet nu är förberett för en ny IB-affär. Den avlyssning som i IB-affären var ett brott blir i den skamliga lag som en samling ryggradslösa riksdagsavlönade – jag vägrar att kalla dem parlamentariker – tillåtlig.

  Vi har fått ett konklusivt argument för en författningsdomstol med rätt att avvisa lagar som strider mot regeringsformen. Vi har fått en mer än pinsam demonstration av den nuvarande riksdagsmajoritetens totala ointresse för liberala grundprinciper.

  Jag håller det för moraliskt oansvarigt och djupt förkastligt att i fortsättningen ge mitt stöd till något av de partier som röstade igenom avlyssnarlagen och jag vill gärna uppmana alla vettiga människor att göra som jag: blanka ut dem!”

  http://www.expressen.se/kultur/1.1209989/ett-fra-mtidslofte

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: