Välkommen till Stasi och KGB land – 17!

Här kommer ett utmärkt debattinlägg från Maria Abrahamsson, ledarskribent på ”husorganet” SVD (nu tjänstledig) där hon går till hård attack mot FRA lagen och regeringen och riksdagen.

Men hon har väl som alla andra 99,99 % av svenska folket totalt missuppfatta allting. Trotts regeringen och riksdagsledamöternas lysande ”pedagogiska” insatser för att ”förklara” det hela.

Så nu har regeringen hela svenska folket, alla ungdomsförbund, många, många vanliga partimedlemmar och aktiva på lägre nivåer, massmedia (som äntligen 5 minuter EFTER 12 har vaknat), och nu ledarskribenten i SVD i mot sig

Det hela börjar alltmer påminna om orkestern som fortsatte att spela medans Titanic sjönk och prästen som med hög röst proklamerade ”Gud är med oss!”.

Det var ju till stor tröst för alla som dog när fartyget gick under.

Se även mitt föregående inlägg om IB affären Välkommen till Stasi och KGB land – 16! hur överheten (ÖB, Regerigen, Partiet (S) etc.) MEDVETET LJÖG FÖR SVENSKA FOLKET.

Debatt artikeln finns här:

http://www.aftonbladet.se/debatt/article2868382.ab

Riv upp FRA-lagen!

Maria Abrahamsson: ”Min entusiasm för alliansregeringen har nått fryspunkten”

Om mindre än ett år tar regeringen över ordförandeskapet i EU. Undrar vad våra europeiska vänner tycker om att FRA kommer att kunna avlyssna deras telefonsamtal och mejltrafik under ministerråds- och toppmöten i Sverige? De lär knappast lugnas av att inte heller Kungens, Säpochefens eller ÖB:s teletrafik och mejlkorrespondens undgår FRA:s allseende öga och allhörande öra.

Den annars så intressanta frågan om ytterligare skattesänkningar ter sig futtig när också din och min privata korrespondens, bankaffärer och telefonprat kommer att kunna granskas av staten.

Den efterlängtade reformeringen av skatterabatten för hushållstjänster från och med den 1 januari känns plötsligt ointressant när man vet att man från samma tidpunkt kan få sin telefon- och mejltrafik avlyssnad av FRA.

Till och med justitieministerns löfte om 20 000 poliser blir lättviktigt när FRA inom kort får möjlighet att övervaka hela befolkningen, utan brottsmisstanke och utan domstolskontroll.

Min entusiasm för alliansregeringen är på fryspunkten och det finns bara en sak som kan ändra på det: riv upp FRA-lagen och ge Säpo under kontrollerade former monopol på den hemliga övervakning som trots allt behövs.

Det är ingen avancerad gissning att mp i dag på sin utspelsdag i Almedalen kommer att plocka poäng på partiets och socialdemokraternas listigt påkomna alternativutredande av den nyss klubbade FRA-lagen. Och jag lovar att jubla om alliansen gisslas för att den är lika kär i Bodströmsamhället som någonsin den gamla s-regeringen var.

Visst har jag haft invändningar mot buggning och telefonavlyssning vid misstanke om brott. Men den signalspaning som riksdagen har gett FRA klartecken för från och med nästa årsskifte är något annat. Den handlar om generell övervakning av landets befolkning.

Regeringen och FRA idisslar att alltihop bara är en fråga om anpassning till att eterburen trafik nu går via kablar. Men hur många av oss vanliga telefonpratare och e-postanvändare meddelade oss tidigare med omvärlden via radiovågor?

Försvarsministerns försäkringar saknar tyvärr trovärdighet. I riksdagens maratondebatt utmålade Sten Tolgfors sina meningsmotståndare som oansvariga när de vägrade erkänna att FRA:s utvidgade signalspaning behövs för att skydda svenska trupper i Afghanistan. En rövarhistoria som till och med FRA-chefen senare tvingades dementera.

Alliansbrodern Staffan Danielsson (c) stod för en parodisk höjdpunkt i debatten när han lovordade visheten i att låta regeringen utreda om signalspaningslagen behövs. Efter att lagen har trätt i kraft, vill säga. Allt för att ta udden av vänsterpartisten Alice Åströms berättigade påpekande om att ett så ingripande lagförslag borde ha utretts av en parlamentarisk kommitté. Åström kunde gott ha lagt till att lagförslaget under s-regeringen togs fram internt inom försvarsdepartementet av rättschefen och sedermera FRA-chefen Ingvar Åkesson.

Riksdagens hastigt påkomna idé om att låta en ny ”domstolsliknande nämnd” pröva vilka sökbegrepp som är godtagbara går inte att ta på allvar. Om riksdagen tycker att det är nödvändigt att tillståndsgivningen utsätts för juridisk kontroll, varför godkände man då en FRA-lag utan sådana garantier?

Lagstiftning ska heller inte behövas för de ytterligare säkerhets- och kontrollmekanismerna som riksdagens FRA-kritiker på allianssidan var så stolta över att de fick igenom. När riksdagen nu nöjer sig med att dessa mekanismer regleras enbart av regeringen genom föreskrifter i förordningsform, då lämnar riksdagen walk over om vilka ändamål som ska berättiga FRA till massavlyssning.

Hur ska man någonsin mer kunna ta en svensk valsedel i sin hand utan att kräkas? Det undrade Karl Vennberg 1973 i Aftonbladet efter Fib/Kulturfronts avslöjanden om IB. Den gången var det helt och hållet en sosseskandal. Den övervakningsskandalen plågade ännu i 1998 års valrörelse Göran Persson svårt.

35 år efter IB-affären odlar Perssons efterträdare på statsministerposten sin egen varböld genom att försvara en lag med mer integritetskränkande konsekvenser för landets medborgare än vad IB-affären någonsin hade.

Läs även andra bloggares åsikter om <a href=”http://bloggar.se/om/fri-+och+r%E4ttigheter” rel=”tag”>fri- och rättigheter</a>, <a href=”http://bloggar.se/om/yttrandefrihet” rel=”tag”>yttrandefrihet</a>,<a href=”http://bloggar.se/om/fra” rel=”tag”>fra</a>

Etiketter:

7 svar to “Välkommen till Stasi och KGB land – 17!”

 1. Magnus A Says:

  Pseudonym Christinaalbertina: ”Men hon har väl som alla andra 99,99 % av svenska folket totalt missuppfatta allting.”

  I opinionsundersökningen efter värsta bloggkampanjen ansåg nästan en av fyra svenskar att FRA var bra, medan knappt hälften ansåg att det inte var det. Du skriver och tänker enligt min ringa mening alltid som en korkad gaphals.

 2. sophiaalbertina Says:

  Visst är det skönt med dessa försvarare av FRA lagen och massavlysning av svenska folket och deras analytiska och intellektuella spänst och klarhet i argumenteringen.

 3. Välkommen till Stasi och KGB land - 19! « UD/RK Samhälls Debatt Says:

  […] även mitt inlägg Välkommen till Stasi och KGB land – 17! där SVD:s ledarskribent Maria Abrahamsson tydligen INTE HELLER har förstått […]

 4. Magnus A Says:

  Vad avser du? Jag skrev iofs lite fel Mer än 1/3 anser FRA är bra.

  http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_1408853.svd

  Enligt undersökningen ansåg 36 procent att FRA-lagen är bra och 47 procent att den är dålig. En skillnad på 11 procent. Du skriver lika hjärndött som alltid att skillnaden mellan ja och nej över 99,99 procent, och — tar mig emot att hedra dig med denna retorik — det är bara den vanliga gallan i din gåpåiga gaphalsstil.

  Ditt sätt att producera texter om ”Global Warming Hysterin” (vilken j-kla särskrivning) understiger med ljusår graden av kvalifikation i en amöbas magsmältning. När du raderade några oprovocerande kommentarer om klimatet, relevanta och på en rimlig nivå, förstod jag att något inte står rätt till. Något jag borde ha förstått redan av bristen på språk och stil här.

 5. sophiaalbertina Says:

  Se mitt föregående svar.

  Vad det gäller det lögnaktiga påståendet att något skulle ha raderats (vilket inte har skett) som du likt papegoj sketchen i Monty pyton upprepar hela tiden. Så har jag nu två gånger besvarat och bevisat att detta är en ren lögn:

  https://uddebatt.wordpress.com/2008/06/09/they-will-tax-you-to-death-by-cap-and-trade-but-they-can%e2%80%99t-even-run-a-restaurant/#comments

  och

  https://uddebatt.wordpress.com/2008/06/21/valkommen-till-stasi-och-kgb-land-2/#comments

  Var och en som kan läsa kan med egna ögon konstatera detta – att anklagelserna är totalt falska. Men det förutsätter just detta: att man vill och kan läsa. Och inte likt affärsägaren i Monty pyton fortsätter att rabbla falska anklagelser.

 6. Välkommen till Stasi och KGB land - 21! « UD/RK Samhälls Debatt Says:

  […] Nerbrands på SVD:s ledarsida har förstått (liksom Maria Abrahamsson- se mitt inlägg Välkommen till Stasi och KGB land – 17!) vilken TOTAL KATASTROF hela hanteringen av FRA frågan är för den “borgerliga” […]

 7. Välkommen till Stasi och KGB land - 25! « UD/RK Samhälls Debatt Says:

  […] – 20!,  Välkommen till Stasi och KGB land – 19!,  Välkommen till Stasi och KGB land – 18!,  Välkommen till Stasi och KGB land – 17!,  Välkommen till Stasi och KGB land – 16!,  Välkommen till Stasi och KGB land – 15!,  […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: