Välkommen till Stasi och KGB land – 37!

Bara en kort kommentar till löpande ”Nyheter och bullentiner från Mosebacke Monarki” med nyhetsuppläsaren Manne Drevert…. eehh förlåt FRA: s generaldirektör Åkesson.

Mera snömos i kubik och kvadrat. (Se även bl.a. mina tidigare inlägg: Välkommen till Stasi och KGB land – 29!)

Det riktigt intressanta är ju att han med sina s.k. exempel bryter mot sina egna sekretessregler. Vilket bara visar hur desperata FRA anhängarna börjar bli. Och INGA av exemplen har ju med den NU föreslagna massavlyssning att göra. Som sagt – Manne Drevert från Mosebacke var ju åtminstone rolig.

MUF:s internationella sekreterare Rola Brentlin reagerade på det hela begärde i dag ut handlingar som kan styrka påståendena från FRA. ”Det vore väl märkligt om de kan gå ut med uppgifter som inte går att granska”.

Det blev dock (surprise, surprise!) tvärnobben hos FRA:

”Christina (?) Oskarsson från FRA har nu talat in ett meddelande på min mobil där hon säger att det inte går att få ut handlingarna – eftersom de är hemligstämplade.

Märkligt att man då kan gå ut med dem i tidningen? FRA släpper altså hemligstämplade uppgifter och anser säkert själva att de är jättestarka argument. Men vi får inte granska och dra en egen analys av vad det är de har gjort.

Transperant system!!”

Och sedan lägger hon till en uppmaning:

”Ring FRA och försök begära ut handlingarna du också! Ifrågasätt hur de kan använda uppgifter som inte går att granska i sin argumentation.

Telefonnummer: 08-471 46 00″

Men Brentlin nöjer sig inte med FRA: s nej utan hon kommer att överklaga beslutet till kammarrätten:

” Rola Brentlin från MUFs förbundsstyrelse meddelar att hon kommer att begära en prövning i kammarrätten gällande utlämning av uppgifter från FRA. Bakgrunden är de mål som Ingvar Åkesson tar upp i en debattartikel i SvD (22/7-08 ) där han hävdar att FRA genom sin spaning har förhindrat politiska mord, kriser med Ryssland och attentat. När handlingarna samma dag begärdes ut svarade representanter på FRA att de är hemligstämplade och inte går att ta del av.

Läs mer här!

FRA måste ifrågasättas som alla andra myndigheter och kan därmed inte använda argumentation eller statistik som inte går att granska. Antingen har de händelser som FRA:s generaldirektör refererar till ägt rum och då bör allmänheten få ta del av underlagen för att kunna bilda sig en egen uppfattning, eller så talar han om händelser som inte ägt rum i syfte att motivera ökade befogenheter för FRA, vilket är direkt anmärkningsvärt. Det går knappast att hävda sekretess för de fall som FRA:s generaldirektör talar om i pressen. Därför begärde vi ut handlingarna, säger Rola Brentlin, internationell sekreterare för Moderata Ungdomsförbundet.

Att Åkesson använder dessa fall som argument för massavlyssning visar dessutom vilken svag grund anhängarna av FRA-lagen står på. Snarare är det så att den traditionella signalspaningen av utländsk militär radiotrafik räcker långt. För att lösa sina uppgifter behöver inte FRA läsa alla våra e postmeddelanden och sms eller lyssna på alla våra telefonsamtal, fortsätter Brentlin

Vi väntar nu på ett officiellt beslut. Om FRA står fast vid att inte lämna ut handlingarna kommer vi att överklaga sekretessbedömningen till kammarrätten, avslutar Brentlin.

Hos FRA tog det dock tvärstopp. Alla uppgifter kring de ärenden som Ingvar Åkesson nämner i artikeln i SvD är hemligstämplade.

”FRA släpper alltså hemligstämplade uppgifter och anser säkert själva att de är jättestarka argument. Men vi får inte granska och dra en egen analys av vad det är de har gjort” skriver Rola Brentlin.

FRA-ledningen har inte heller med de nya uppgifterna förklarat varför svenska medborgare ska kunna avlyssnas av myndigheten.

Uppdatering: Rola Brentlin kommer att överklaga FRA:s vägran att lämna ut handlingarna till kammarrätten, meddelar MUF i ett pressmeddelande.”

Hennes blogg finns här:

http://brentlin.blogspot.com/

Storyn finns även omnämnd I poltikerbloggen:

http://www.politikerbloggen.se/2008/07/23/10897/

Jag har bara en kommentar: Way to Go!

Det har ju uppenbarligen varit ett mycket stort tryck från regeringen på FRA att de måste haspla fram några ”success stories” och därmed bryta sekretessen. Så här lät det i ekot i dag:

”Att det är mycket ovanligt att FRA lättar på sekretessen bekräftas av Johan Tunberger, säkerhetspolitisk analytiker och tidigare själv i ledningen för FRA.

– Det är ytterst ovanligt och mot tidigare principer, säger Johan Tunberg.

Håkan Jevrell, statssekreterare i försvarsdepartementet, har fört en dialog med FRA om att offentliggöra exempel och tycker det är bra att det görs.

Vi kan konstatera att det har varit ett tryck i att försöka få klarhet i vad det är för verksamhet som bedrivs. Ur det perspektivet tycker jag att det är bra att vi nu har fått en del konkreta exempel, säger Håkan Jevrell.”

Nyhetsinslaget finns här

http://www.sr.se/webbradio/webbradio.asp?type=db&id=1267735

Och texten finns här:

http://www.sr.se/cgi-bin/ekot/artikel.asp?artikel=2210467

Jag såg för övrigt ett utmärkt nytt namn på FRA: s generaldirektör – Ingvar Bagdad Bob Åkesson. Ni vet Bagdad Bob som stod i internationell TV och med fast röst förklarade att det inte fanns några amerikanska trupper på flera mils håll från Bagdad. Samtidigt som man bokstavligen kunde se hur amerikanska stridsvagnar rullade runt hörnet.

Läs även andra bloggares åsikter om <a href=”http://bloggar.se/om/fri-+och+r%E4ttigheter” rel=”tag”>fri- och rättigheter</a>, <a href=”http://bloggar.se/om/yttrandefrihet” rel=”tag”>yttrandefrihet</a>,<a href=”http://bloggar.se/om/fra” rel=”tag”>fra</a>

Etiketter:

Ett svar to “Välkommen till Stasi och KGB land – 37!”

  1. Johan Says:

    Åkesson är nog den ende på FRA som kan häva sekretessen för vissa uppgifter. Det han har sagt till media är precis just de delar han har avhemligat. Det är naturligtvis omöjligt att få ut några dokument. Glöm det. Och Ingvar Åkesson har lagen på sin sida, så ett överklagande till kammarrätten är fullständigt meningslöst.

    Däremot tycker också jag att generaldirektören skjuter sig själv i foten. Det är fullständigt hårresande att en myndighetschef öppet bedriver politik dag efter dag. Han har också ofta understrukit att FRA inte har något egenintresse av sin verksamhet. Ändå talar han i egen sak i den ena artikeln efter den andra.

    Ingvar Åkesson måste vara FRA:s största belastning just nu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: