Välkommen till Stasi och KGB land – 39!

Debatten fortsätter över det mycket märkliga i att Ingvar Bagdad Bob Åkesson, FRA: s generaldirektör, fortsätter att bedriva politisk propaganda med sina ständiga bullentiner från Mosebacke Monarki. Medan de politiker som är ansvariga för lagen, i riskdagen och regeringen, är knäpptysta.

Jag har flera gånger berört detta ur demokratisk synvinkel märkliga förhållande.

Se mina inlägg: Välkommen till Stasi och KGB land – 38!, Välkommen till Stasi och KGB land – 37!. och Välkommen till Stasi och KGB land – 29!

På dagens ledarsida i Expressen så tar man just upp denna märkliga och totala tystnad från regeringen. Och vilken TOTAL KATASTROF hela hanteringen av FRA frågan är för den ”borgerliga” regeringen. Och vilken förödande betydelse detta kommer att ha i valet 2010.

En annan mycket intressant observation angående Ingvar Bagdad Bob Åkessons utspel i går med 4 exempel på vad FRA ”gjort”. Förutom att man bröt mot sina egna sekretessregler genom att ge dessa exempel.

Är ju att FRA specifikt säger ATT FRA INTE SKALL FÖRHINDRA BROTT MOT ENSKILD PERSSON! EXAKT SOM I ETT AV DE EXEMPEL ÅKESSON SÅ STOLT FÖR FRAM. Så exemplet som Åkesson ger är alltså ett brott mot deras egen lag (se nedan).

Vilket för övrigt listan med de 103 svenskar som avlyssnades av FRA också är enligt dessa svar.

Skall bli Intressant och se om Datainspektionen har förstått detta och om de kan läsa innantill.

Se  mina tidigare inlägg om de 103 svenskarna:  Välkommen till Stasi och KGB land – 33!Välkommen till Stasi och KGB land -31!Välkommen till Stasi och KGB land – 29!,  Välkommen till Stasi och KGB land – 28! där namnen finns och Välkommen till Stasi och KGB land – 26!).

Så här står det i FRA:s interna papper med frågor och svar från den 14 mars 2007:

”Fråga 12

Får inte FRA lämna uppgifter om vi till exempel hittar information som kan förhindra mord?

Svar (Michaela Drab)

Signalspaningslagen innehåller en bestämmelse som innebär ett förbud mot rapportering av sådan överskottsinformation rörande enskilda som saknar relevans ur försvarsunderrättelsesynpunkt. Av detta följer att det inte vid sidan av den generella rapporteringsregleringen finns utrymme för något uppgiftslämnande I särskild ordning till polisen eller andra brottsförebyggande och brottsbekämpande myndigheter.

Fråga 13

Har politikerna frånsagt sig möjligheten att faktiskt förhindra brott med öppna ögon?

Svar (Michaela Drab)

Ja. Vi skall syssla med hot mot landet, inte mot enskild person.”

Frågor & Svar från FRA :s interna webb 2007:

http://svt.se/content/1/c8/01/17/51/52/FRAny.pdf

http://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=22620&a=1175152

Ledaren finns här:

http://www.expressen.se/ledare/dahl/1.1241814/vi-vill-lyssna-pa-fredrik

Vi vill lyssna på Fredrik

Var är Fredrik Reinfeldt, som en gång förklarat sig beredd att avgå om de moderata riksdagsledamöterna inte röstade för FRA-lagen? Var är försvarsminister Sten Tolgfors?

Och var är alla de borgerliga riksdagsledamöter som tycker att FRA-lagen är tillräckligt bra för att de okritiskt ska agera transportkompani åt regeringen när den kör över de värden som borgerliga politiker tidigare sagt sig värna?

I stället för att själva ta debatten överlåter man det till den enda person som har ett stort egen-intresse i att FRA får utökade befogenheter: myndighetens generaldirektör Ingvar Åkesson.

I artikel efter artikel får han uttala sig om hur viktigt det är att den nya lagen klubbas igenom. Inte undra på. Den kommer att gynna hans myndighet både budget- och statusmässigt. Klart att det är roligare att leda en organisation som får fria händer att läsa folks mejl, än en relik från kalla kriget.

Visst är det bra att FRA, som i Svenska Dagbladet i går, lättar på mörkläggningsgardinerna och berättar om vad man faktiskt gör och vad nyttan med signalspaning kan vara. Men det är faktiskt inte någon som röstat på Ingvar Åkesson. Man kan på goda grunder ha synpunkter på hur myndighetschefer kommit att bli opinionsbildare i egen sak, i stället för att nöja sig med att vara utförare av demokratiskt fattade beslut.

Det var för övrigt en gång i tiden ett viktigt budskap från allianspartierna, som pratade om behovet av att inskränka myndigheternas opinionsbildning. Men det är det väl ingen i regeringen som kommer ihåg.

Att regeringen i den kanske svåraste frågan man kommer att konfronteras med under mandatperioden väljer att hålla tyst och överlåta opinionsbildningen till den berörda myndighetschefen är inget annat än ett demokratiskt haveri.

De borgerliga massavlyssningsvännerna, med statsministern i spetsen, har ett ansvar inför sina väljare. Ett ansvar som man uppenbart bestämt sig för att strunta i.

Att varken lyssna på eller diskutera med en bred opinion, som dessutom till mycket stor del består av borgerliga sympatisörer, framstår inte bara som genuint korkat för en regering som om mindre än ett år kommer att möta väljarna i valet till Europaparlamentet. De lär också skriva in sig i historieböckerna som ett exempel på riktigt dåligt och omdömeslöst politiskt ledarskap.

Visst, Fredrik Reinfeldt spelade högt och trodde förstås att debatten skulle blåsa över. Kanske trodde han till och med att folk skulle gå på de klassiska överhetskommentarerna om att det är lika bra att hålla tyst nu eftersom beslutet är fattat. Strunt i att alla visste att riksdagen måste rösta en gång till för att lagen ska bli av.

Men om Fredrik Reinfeldt verkligen tycker att massavlyssningslagen är bra, varför har han då inte försökt förklara det?

Politik handlar ju ofta om svåra avvägningar mellan viktiga värden. I FRA-fallet handlar det om att väga integritetsskydd mot säkerhetsintressen. Det är möjligt att Fredrik Reinfeldt, Sten Tolgfors och de andra statsråden tycker att avvägningen mellan dessa värden har gjorts på ett rimligt sätt. Men då får de faktiskt tala om det och förklara hur de kommit fram till att ett bättre skydd för den personliga integriteten inte är möjligt.

Just nu känns det som att vi först kommer att få veta Reinfeldts överväganden när han skriver sina memoarer.

Men kanske inte ens då. De kanske bara kommer att handla om alla trevliga fikastunder på vårdcentraler och äldreboenden han hade under sina fyra år som statsminister.

Läs även andra bloggares åsikter om <a href=”http://bloggar.se/om/fri-+och+r%E4ttigheter” rel=”tag”>fri- och rättigheter</a>, <a href=”http://bloggar.se/om/yttrandefrihet” rel=”tag”>yttrandefrihet</a>,<a href=”http://bloggar.se/om/fra” rel=”tag”>fra</a>

Etiketter:

Ett svar to “Välkommen till Stasi och KGB land – 39!”

  1. Välkommen till Stasi och KGB land - 51! « UD/RK Samhälls Debatt Says:

    […] – 29!,  Välkommen till Stasi och KGB land -30!,  Välkommen till Stasi och KGB land – 35!,  Välkommen till Stasi och KGB land – 39!,  Välkommen till Stasi och KGB land – 43!,  Välkommen till Stasi och KGB land – 44!,  […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: