Gazprom and Nord Stream’s strong PR drive to influence local governments

Gazprom arbetar MYCKET aktivt på att bearbeta opinionen och regeringar i EU och USA. Och lägger ner stora summor på detta. Man har ”been concerned with improving its image abroad” (väl det är väl det minsta man kan säga).

Gazprom har bl.a. anlitat den amerikanska pr-byrån PBN  tillsammans med Schoen & Berland Associates och Hill & Knowlton and Penn i ett treårskontrakt från 2007. Bara under 2007 så spenderar man 11 miljoner dollar hos PBN för att ”förbättra” bolagets rykte.

Under 2006-2007 använde man sig även av Ketchum (New York), GPlus (Bryssel) och den brittiska firman Gavin Anderson.

Gazprom ägnar sig också åt mera udda saker som att på Gerhard Schröders inrådan gå in som huvudsponsor av tyska bundesliga laget Schalke 04. Där man betalar 25 miljoner euros per år för nöjet. Allt för att man skall bli ”populär”.

På hemmaplan så tog man över FC Zenit Saint Petersburg i december 2005

http://www.ft.com/cms/s/0/13bcae1e-d87c-11da-9715-0000779e2340.html?nclick_check=1http://www.kommersant.com/p734218/r_529/,

http://www.cdi.org/russia/johnson/2007-179-15.cfm

Här i Sverige så ägnar man sig åt samma saker. Nord Stream har ägnat stor möda och mycket resurser för att påverka beslutsfattare i Sverige (från lokal nivå – Gotland och uppåt) att godkänna gasledningen genom östersjön och ”service” plattformen utanför Gotland.

Man har bl.a. anlitat två pr-byråer – Hallvarsson & Halvarsson som svensk huvudbyrå, och även Hill & Knowltons internationella nätverk.  Vidare så anställer man folk med goda kontakter i nuvarande regeringskansliet och tidigare regeringar.

Exempelvis så är den svenske representanten för Nord Stream Dan Svanell, en veteran som pressekreterare i olika socialdemokratiska regeringar. Ett annat exempel är Kaj Sandart, ansvarig för kontakterna med Nord Stream på Hallvarsson & Halvarsson. Han har tidigare jobbat på industridepartementet och som utredare på AB Svensk Energiförsörjning. Han är vidare styrelseledamot i programföretaget Vitec, där också Vattenfalls förre koncernchef Carl-Erik Nyqvist sitter i styrelsen. Hmm.. vilket sammanträffande.

Och nu är man alltså ute efter Reinfeldts förre statssekreterare och ”spinndoktor”/ presschef Ulrica Schenström:

”Ett av de mer lukrativa erbjudandena kommer nu från Nord Stream som, enligt uppgifter till Resumé, vill skräddarsy en roll som lobbyist åt henne för den kontroversiella gasledningen från Ryssland – genom Östersjön – till Europa.

Den tidigare statssekreteraren har träffat flera representanter från Nord Stream och flera av bolagets konsulter på deras svenska pr-byrå Hallvarsson & Halvarsson. När Resumé konfronterar Ulrica Schenström med uppgifterna väljer hon att endast svara korthugget:

– Det var intressant. Jag har många erbjudanden.”

Kännetecknande för ALLA dessa personer som Nord Stream har rekryterat eller försöker rekrytera är att de har en STOR kunskap om hur man tar sig fram i maktens korridorer och får saker och ting gjorda officiellt och inofficiellt. De känner viktiga nyckelpersoner och vet vilka personer man skall kontakta OCH har tillträde till dessa personer etc.

Man har även varit MYCKET aktiv i Almedalen under politikerveckan de senaste två åren och satsat stor på olika seminarier och evenemang för att påverka opinionen.

Det kontroversiella gasföretaget Nord Stream storsatsar i Almedalen. Bakom satsningen står Hallvarsson & Halvarsson. Däremot vill pr-byrån inte vara öppna med sina politikerkontakter.

Pr-byrån Hallvarsson & Halvarsson har det prestigefyllda uppdraget att bilda opinion kring Nord Stream kontroversiella gasledning. Byrån har en arbetsgrupp på plats för att lyckas få rätt mediebild på projektet.

Kaj Sandert är kundansvarig på byrån och på plats i Almedalen.

Men Kaj Sandert är förtegen kring hur lukrativt uppdraget är för byrån och vilka kontakter man har med politiker.

–  Jag vill inte kommentera det.

Är du nöjd med resultatet?

– Ja, de vi möter är intresserade och positiva till att vi är här.”

I Almedalen har Nord Stream stor närvaro. Bland annat är den nye medarbetaren Charles Murelius, som tidigare har varit pr-konsult och deltagare i tv-såpan Robinson, här.”

Man har ju även använt sig av Gerhard Schröder som har gjort några besök.

Och nu senast i fredags (15/8 ) så knöt Nord Stream upp Finlands förre statsminister (1995-2003) och socialdemokratiske partiledare (1993-2005) Paavo Lipponen som blir ”konsult”.

http://www.varldenidag.se/index.php?option=com_content&task=view&id=2713&Itemid=98

Som sagt – Raskt Marscherat!

Man förundras bara över den långa rad av före detta socialdemokratiska statsministrar, förbundskansler etc. (Gerhard Schröder, Göran Person, Paavo Lipponen) som så beredvilligt tar tjänst för utländska intressen.

Göran Persson jobbar för lobbyfirman JKL, som driver frågan om energibolaget Eons planer (Eon är en av tre delägare i Nord Stream) på en gasledning i Östersjön.

PÅ den lokala nivån har man varit mycket aktiv. I Gotland kommer man t.ex. att bidra med 100 miljoner kr för att renovera och bygga ut hamnen i Slite (70-90 miljoner kr). Man ger pengar till Högskolan på Gotland (9 miljoner kr) och Länsmuseet (3,2 miljoner kr). Etc.

Allt för att ”köpa” den lokala opinionen. Och på det lokala planet så har man ju lyckats. En stor majoritet (58-13) i kommunstyrelsen på Gotland godkände dessa affärer. Detta TROTTS att man officiellt säger att man är emot byggandet av gasledningen.

” …Vi gillar inte gasledningsprojektet. Men att protestera mot det är inte kommunens sak…”

Några höll inte med:

”Nonsens, tycktes Brittis Benzler (v) mena.

– Det är inte alls ovanligt att kommunfullmäktige uttalar sig i frågor där vi inte har beslutanderätt, att vi uttalar vår åsikt. Jag tycker att vi ska vända oss till både regeringen och EU-parlamentarikerna och be dem göra vad de kan för att stoppa gasledningen. Det är vi i vår fulla rätt att göra, sa hon.

Stefaan De Maecker (mp) hänvisade till andra Östersjökommuners agerande.

– På Naturvårdsverkets hemsida kan man läsa yttranden från en lång rad kommuner som i kraftfulla ordalag protesterar mot gasledningsplanerna. Gotlands kommun borde göra likadant. Gasledningen är farlig för Östersjön och den är farlig för gotlänningarna, jag vill att vi tydligt tar ställning mot den, sa han.”

En privatperson på Gotland reagerade på uppgifterna om att Nord Stream satsar stora pengar på ön för att påverka hela beslutsprocessen. Ärendet anmäldes till riksenheten mot korruption, men någon muta handla det inte om enligt kammaråklagare Malin Palmgren.

Det går inte enligt svensk lagstiftning att åtala någon för att muta EN HEL KOMMUN. Man kan bara åtala om en enskild person gynnas.

Så nu vet vi det – Skall man muta eller köpa någon så skall det vara en kommun, landsting eller ett helt land för det är tydligen helt OK enligt svensk lag. Men om ett företag ger en person en ”gåva” på 300 spänn så åtalas bägge parter. Intressant prioritering eller hur?

Kammaråklagare Malin Palmgren:

”Där blev dock beskedet att någon förundersökning inte kommer att inledas – enligt svensk lagstiftning är det nämligen inte möjligt att muta en hel kommun.

Även om pengarna som bolaget ger är ett sätt att utöva påverkan som måste det enligt svensk lagstiftning finnas en enskild person som kan misstänkas för att ha tagit personlig vinning av pengarna. Och några sådana uppgifter har vi inte i det här fallet, säger kammaråklagare Malin Palmgren, som tog beslutet.

Hon fortsätter:

– Men visst kan det vara svårt för allmänheten att se den här skillnaden i juridiken. Men så är lagstiftningen skriven.”

Läs även andra bloggares åsikter om <a href=”http://bloggar.se/om/F%F6rsvar” rel=”tag”>Försvar</a>, <a href=”http://bloggar.se/om/fri-+och+r%E4ttigheter” rel=”tag”>fri- och rättigheter</a>, <a href=”http://bloggar.se/om/yttrandefrihet” rel=”tag”>yttrandefrihet</a>

http://www.resume.se/nyheter/2008/07/09/schenstrom-far-nytt-toppjo/

Ulrica Schenström får nytt toppjobb

ALMEDALEN. Fredrik Reinfeldts tidigare statssekreterare Ulrica Schenström har blivit erbjuden topptjänsten som lobbyist för det kontroversiella gasledningsbolaget Nord Stream. Idag ska Nord Stream inleda sin storflört med Almedalsveckan.

Ulrica Schenströmsframtidsplaner har varit höjda i dunkel efter den skandalartade avgången i höstas. Då räknades hon som statsministerns högra hand, men efter en sen vinkväll med TV 4:s reporter Anders Pihlblad tvingades hon bort från posten.

Ett av de mer lukrativa erbjudandena kommer nu från Nord Stream som, enligt uppgifter till Resumé, vill skräddarsy en roll som lobbyist åt henne för den kontroversiella gasledningen från Ryssland – genom Östersjön – till Europa.

Den tidigare statssekreteraren har träffat ­flera representanter från Nord Stream och flera av bolagets konsulter på deras svenska pr-byrå Hallvarsson & Halvarsson. När Resumé konfronterar Ulrica Schenström med uppgifterna väljer hon att endast svara korthugget:

– Det var intressant. Jag har många erbjudanden.

Samtidigt visar även Hallvarsson & Halvarsson intresse för den tidigare statssekreteraren.

– Hon har varit här hos oss och vi är intresserade av henne. Vi ska växa inom public affairs. Mer än så vill jag inte kommentera, säger grundaren Anders Halvarsson, som just nu är i Almedalen.

Nord Stream befinner sig i ett knepigt opinionsmässigt läge och är i stort behov av politisk vägledning.

Som rådgivare räknas Hallvarsson & Halvarsson till en av Sveriges mer namnkunniga byråer när det gäller investor relations, men som ett svagare kort när det kommer till politisk rådgivning.

I Almedalen har Nord Stream stor närvaro. Bland annat är den nye medarbetaren Charles Murelius, som tidigare har varit pr-konsult och deltagare i tv-såpan Robinson, här.

Svensk representant för Nord Stream är Dan Svanell, en veteran som pressekreterare i socialdemokratiska regeringar.

– Jag ska jobba med tillståndsfrågan om att få dra gasledningen på svenskt territorium. Jag har inget att göra med rekryteringsfrågor, säger Dan Svanell.

I dag anländer flera av Nord Streams högsta chefer till Almedalen för att medverka i olika arrangemang.

På morgonen i dag leder Susanna Popova Nord Streams seminarium och på kvällen bjuder de på italiensk buffé.

Bland annat ‑ finns den internationella informationschefen Jens D. Müller på plats.

 

http://www.resume.se/nyheter/2007/10/18/gazprom-gasar-pa-med-lobby/index.xml

Gazprom gasar på med lobbying över Sverige

Nu är det snart skarpt läge för gasledningen i Östersjön. Rysk-tyska Nord Stream ska lämna in en ansökan till svenska regeringen före årsskiftet. Och nu aktiveras pr-insatserna mot Sverige. Tysklands förre förbundskansler Gerhard Schröder är styrelseordförande i bolaget och dess främste lobbyist mot den svenska regeringen.

Den 1 200 kilometer långa gasledningen från Viborg i ryska Karelen till Greifswald i Tyskland beräknas kosta 55 miljarder kronor. Nord Stream, som som står bakom projektet, ägs till 51 procent av ryska Gazprom och 24,5 procent vardera av tyska Wintershall (BASF) och Eon Ruhrgas.

Nord Stream har redan haft en rad möten med berörda kommunfolk och andra i södra Sverige och Gotland. Bland annat satsade de hårt under årets Almedalsvecka.

– När ansökan om tillstånd är inlämnad räknar vi med att informationsbehovet på den nationella nivån ökar, säger Jens Møller, informationschef på Nord Stream.

För kommunikationen riktad mot Sverige arbetar Nord Stream med två pr-byråer: Hallvarsson & Halvarsson som svensk huvudbyrå, och med Hill & Knowltons internationella nätverk.

Nord Streams tyngsta lobbyist mot de nordiska regeringarna är en tidigare regeringschef: Gerhard Schröder, nu styrelseordförande i bolaget. I maj i år träffade han representanter för den finska regeringen.

– Jag kan tänka mig att han kommer hit om den svenska regeringen vill möta honom. Men det kan naturligtvis ske först sedan ansökan är inlämnad, säger Jens Møller.

– Den officiella processen i Sverige och andra länder tar sin tid. Men det kan vara ett bra tillfälle att svara på frågor om projektet.

Ryska Gazprom är redan ett omdiskuterat företag i Sverige, liksom i andra länder. Gazprom har enligt uppgift anlitat den amerikanska pr-byrån PBN i ett treårskontrakt värt elva miljoner dollar för att förbättra bolagets rykte. Gazprom har också gått in som huvudsponsor av tyska bundesligalaget Schalke 04.

Jens Møller tycker att debatten om gasledningen har präglats av något som kan beskrivas som rysskräck.

– Pipelines i Östersjön är inget nytt, men vi hade aldrig sett en så stor diskussion om det till exempel varit en ledning från Norge. Det finns politiska syften bakom ryktespridning om projektet, säger han.

Ansvarig för kontakterna med Nord Stream på Hallvarsson & Halvarsson är Kaj Sandart:

– Jag kan inte kommentera detaljer, men det är klart att detta är ett viktigt uppdrag för oss. Det har varit en öppen information inför ansökan. När denna sedan bearbetas kommer Nord Stream förklara och tydliggöra beskrivningarna i ansökan, säger Kaj Sandart.

Kaj Sandart har en bakgrund på industridepartementet och som utredare på AB Svensk Energiförsörjning. Han var i tretton år informationschef på energikonsultföretaget Ångpanneföreningen, innan han 2003 blev senior partner på H&H. Han är styrelseledamot i programföretaget Vitec, där också Vattenfalls förre koncernchef Carl-Erik Nyqvist sitter i styrelsen.

Fakta: Gasledningen i Östersjön

Finska Fortum och Gazprom började projekteringen av en gasledning mellan Ryssland och Tyskland. Fortum drog sig ur projektet 2005 och lämnade plats för två tyska delägare, men har kvar intressen i ryska gasfält. Nord Stream har huvudkontor i schweiziska Zug och cirka sjuttio anställda. Gasledningen är tänkt att tas i drift 2010. I samband med planeringen har Nord Stream bidragit med sjuttio miljoner till en upprustning av hamnen i gotländska Slite. Nord Stream har också gett bidrag till forskning vid Gotlands högskola.

Janne Sundling

Kommentar

Namn 13:07, 18 oktober 2007

Lättare PR-läge för Norge? Ja, jo… Det kanske kan bero på att den norska armén inte mördar, plundrar och våldtar på en daglig basis? Men jag gissar bara.

 

http://www.resume.se/nyheter/2007/07/10/hallvarsson-bakom-nord-str/index.xml

Hallvarsson lobbar för kontroversiellt projekt

ALMEDALEN. Det kontroversiella gasföretaget Nord Stream storsatsar i Almedalen. Bakom satsningen står Hallvarsson & Halvarsson. Däremot vill pr-byrån inte vara öppna med sina politikerkontakter.

Pr-byrån Hallvarsson & Halvarsson har det prestigefyllda uppdraget att bilda opinion kring Nord Stream kontroversiella gasledning. Byrån har en arbetsgrupp på plats för att lyckas få rätt mediebild på projektet.

Kaj Sandert är kundansvarig på byrån och på plats i Almedalen.

– Vi vill sprida fakta kring projektet med Nord Streams gasledning. Det finns väldigt mycket information om projektet som vi sprider genom en utställning, seminarier och mingelkvällar. Men lika intressant för Nord Stream är att inhämta synpunkter från intressenter.

Det är en rejäl utmaning för pr-byrån.

– Varje gång vi kommer till Sverige märker vi att det finns informationsluckor om projektet, säger Jens Müller, Nord Streams presstalesman till TT.

Gasledningen ska gå från ryska Viborg till tyska Greifswald och tas i drift 2010.

Men Kaj Sandert är förtegen kring hur lukrativt uppdraget är för byrån och vilka kontakter man har med politiker.

–  Jag vill inte kommentera det.

Är du nöjd med resultatet?

– Ja, de vi möter är intresserade och positiva till att vi är här.

För Gotland är ledningen intressant av flera orsaker. Slite på öns nordöstra kust är på tapeten som ett av gasprojektets blivande logistikcentrum, skriver Dagens Nyheter.

Claes de Faire

 

http://www.helagotland.se/nyheter/artikel.aspx?articleid=3370555

Nord Stream får rusta Slites hamn

Alla verkade överens om att de inte ville ha någon gasledning i Östersjön.

Men kommunfullmäktige sa i går ändå ja till Nord Stream och upprustningen av Slite kaj.  Debatten var intensiv, lång och uttömmande, men beslutet att bygga kajen röstades igenom med en klar majoritet.

Kommunfullmäktiges sammanträde dominerades av två stora debatter. Precis som alla redan har gissat handlade det förstås i båda fallen om den planerade gasledningen i Östersjön.

Den ena frågan gällde om kommunen aktivt skulle försöka motverka byggandet av den rysk-tyska gasledningen på Östersjöns botten. Alla ledamöter verkade överens om att de inte önskade någon gasledning. Men kommunstyrelsen tyckte dock att frågan borde hanteras av Sveriges regering snarare än Gotlands kommun.

– Vill man driva opinion om gasledningens vara eller inte vara så är kommunfullmäktige inte rätt plats, sa kommunstyrelsens ordförande Eva Nypelius (c).

Stöd

För den åsikten fick hon stöd från såväl från oppositionsrådet Björn Jansson (s) som Inger Harlevi (m).

Brittis Benzler (v), Stefaan de Maecker (mp) och Bror Lindahl (fp) hävdade å sin sida kommunens rätt till att ha en åsikt och driva opinion för att regering eller EU-parlamentarikerna ska agera.

– Vi bestämmer kanske inte om de får bygga en gasledning eller inte. Men vi måste få ha åsikter i olika frågor och det brukar Gotlands kommun ha, sa Brittis Bentzler.

– Ett kraftigt uttalande från fullmäktige är i alla fall ett uttalande. Vi ska ha rätten att uttala oss i en demokrati, sa Bror Lindahl.

Votering begärdes och efter den stod det klart att kommunstyrelsens förslag hade vunnit med röstsiffrorna 58-13. Både miljöpartiets och vänsterpartiets partigrupper reserverade sig mot beslutet. Den andra stora punkten gällde kommunens avtal med Nord Stream om uthyrning och upprustning av Slite kaj. Debatten som följde blev som väntat lång och intensiv. Aldrig tidigare kan det i fullmäktigesalen ha refererats så flitigt till olika tidskrifter och Youtube-klipp på internet.

Stefaan de Maecker (mp) hävdade att ett gotländskt ja till Nord Stram sannolikt skulle tolkas av omvärlden som att Gotland ville ha en gasledning i Östersjön.

Stoppar inte

Andra hade mer pragmatisk inställning till avtalet. Tillskyndarna menar att det inte finns någonting i affärsuppgörelsen mellan Gotlands kommun och Nord Stream som går att binda till gasledningens eventuella tillblivelse.

– Tro inte att ni stoppar gasledningen genom att ni säger nej till hamnavtalet i Slite, sa Eva Nypelius (c) och fick medhåll av bland annat Inger Harlevi (m).

Gör de det inte på Gotland så gör de det någon annan stans. Det är ett väldigt pragmatiskt, krasst synsätt, men så ser jag på det.

Voteringen slutade med 52-19 med fördel till kommunstyrelsens förslag. Hela miljöpartiets partigrupp reserverade sig dock mot beslutet, liksom stora delar av vänsterpartiet, sex moderater och enstaka ledamöter från andra partier.

Fakta

Tekniska nämnden beslutade redan i höstas att ingå ett avtal med den rysk-tyska energijätten Nord Stream. Avtalet underkändes dock av länsrätten som menade att nämnden överskridit sina befogenheter. Tekniska nämnden verklagat domen till kammarrätten, men för att påskynda ett beslut i frågan vidarebefordrades ärendet till gårdagens kommunfullmäktige.

Avtalet gäller uthyrning av Slite hamn 2009-2011. Nord Stream ska betala omkring 70 miljoner kronor i hamnavgifter i förskott till Gotlands kommun.

Miljödomstolen har ännu inte godkänt ombyggnaden av Slite hamn.

Johan Eriksson

 

http://www.helagotland.se/nyheter/artikel.aspx?articleid=3370262

Nord Stream hyr Slitekajen

Flera ledamöter gick emot egna partilinjen ”En affärsuppgörelse”

Vi gillar inte gasledningsprojektet. Men att protestera mot det är inte kommunens sak… Ungefär så resonerade i går en majoriteten av kommunfullmäktiges ledamöter. En majoritet sa också ja till avtalet med Nord Stream om uthyrning av Slite hamn.

Debattens vågor gick höga vid kommunfullmäktiges sammanträde på Borgen i går. Och när det var dags för omröstning var det flera ledamöter som gick emot den egna partilinjen.

Den omdebatterade rysk-tyska gasledningen i Östersjön stod på dagordningen. Frågan gällde om Gotlands kommun skulle nöja sig med att markera vikten av högt ställda miljökrav (vilket man redan gjort) eller om man öppet skulle protestera mot projektet.

– Beslutet om gasledningen är inget kommunalt beslut, det är en utrikespolitisk fråga som styrs av internationella konventioner, sa kommunalrådet Eva Nypelius (c) och menade att det därför vore fel av Gotlands kommun att uttala sig för eller emot.

”Farligt för Östersjön”

Björn Jansson (s) höll med.

– Kommunfullmäktige får inte användas som arena för att vinna opinion i olika frågor där vi inte har beslutanderätt, sa han.

Man ska hålla sig inom den kommunala kompetensen, manade han

Nonsens, tycktes Brittis Benzler (v) mena.

– Det är inte alls ovanligt att kommunfullmäktige uttalar sig i frågor där vi inte har beslutanderätt, att vi uttalar vår åsikt. Jag tycker att vi ska vända oss till både regeringen och EU-parlamentarikerna och be dem göra vad de kan för att stoppa gasledningen. Det är vi i vår fulla rätt att göra, sa hon.

Stefaan De Maecker (mp) hänvisade till andra Östersjökommuners agerande.

– På Naturvårdsverkets hemsida kan man läsa yttranden från en lång rad kommuner som i kraftfulla ordalag protesterar mot gasledningsplanerna. Gotlands kommun borde göra likadant. Gasledningen är farlig för Östersjön och den är farlig för gotlänningarna, jag vill att vi tydligt tar ställning mot den, sa han.

Kommunalrådet Lars Thomsson (c), vars snart två år gamla motion var upprinnelsen till hela diskussionen, bedyrade att han inte är någon vän av gasledningen, men även han hänvisade till formalia när han sa att kommunen inte kan uttala sig i sakfrågan.

– Det finns en internationell ledningsrätt till havs som gör att det är synnerligen svårt att stoppa den här typen av projekt, sa han.

”Rätt att uttala en åsikt”

Även riksdagsledamoten Rolf K Nilsson (m) som flitigt uttalat sig mot projektet menade att kommunen inte kan agera.

– Hade det varit möjligt skulle vi ha sagt nej, men frågan ligger utanför den kommunala kompetensen, sa han.

Bror Lindahl (fp) tyckte dock att man inte kan sätta så snäva gränser för demokratin.

– I en demokrati måste vi väl ha rätt att uttala vår åsikt. Vi måste som kommun kunna säga att detta vill vi inte ha, sa han.

I voteringen som följde valde Bror Lindahl (fp) och Hans-Erik ”Kea” Svensson (s) att rösta med vänsterns och miljöpartiets förslag om en tydlig protest från Gotland mot gasledningen. Övriga ledamöter var dock i majoritet och vann med 58-13.

Hamnen i Slite

Nästa ärende gällde avtalet med Nord Stream om Slite hamn. Tekniska nämnden har ju tecknat avtal med bolaget bakom gasledningsprojektet om uthyrning av hamnen mot att bolaget (genom förskotterade hamnavgifter) bekostar upprustningen av Apotekskajen.

Efter en dom i länsrätten hänsköts frågan i fullmäktige, då rätten menar att öns högsta politiska instans måste godkänna affären.

Även här var det vänstern och miljöpartiet som var emot avtalet. Man ser hamnavtalet som en del av gasledningsprojektet.

– Vi måste vara tydliga i vilka signaler vi sänder till omvärlden. Vi kan lätt bli en bricka i ett spel, sa Brittis Benzler (v). Och Stefaan De Maecker citerade vad utländska tidningar och tv-kanaler sagt om att Gotland stödjer gasprojektet.

Eva Nypelius (c) och Björn Jansson (s) med flera betonade dock att avtalet med Nord Stream enbart är en hamnfråga.

Aggressiv politik

Det handlar om en affärsuppgörelse. Vi har idag möjlighet att göra en riktigt bra affär, Nord Stream betalar hamnavgifter i förskott för att bekosta en upprustning av Slite hamn som de sedan får nyttja i tre år, sa Eva Nypelius.

– Jag tycker vi är skyldiga att ta den möjligheten, sa hon och bedyrade att avtalet inte innehåller några villkor vad gäller Gotlands hållning till gasledningsprojektet.

Rolf K Nilsson (m) menade att man med det resonemanget väljer att bara se en sida.

– Sanningen är den att hamnprojektet i Slite är en del av en aggressiv rysk energipolitik. Säger vi ja till avtalet blir vi en välvillig medspelare i denna politik, sa han. Solveig Artsman, Per-Anders Croon, Lars-Erik Benneck och Lena Simonsson var andra moderater som slöt upp bakom hans linje.

Även ”Kea Svensson (s) och Bror Lindahl (fp) röstade emot ett godkännande av avtalet. Lindahl sa:

Dubbelmoral

– För mig känns det som dubbelmoral att säga ja till det ena och nej till det andra. Helt klart hänger de två frågorna ihop. Vänsterpartisten Roland Norbäck, som även är ledamot av tekniska nämnden, gick emot sitt parti och röstade ja till avtalet.

Eva Carlsson Daun

 

http://www.helagotland.se/nyheter/artikel.aspx?articleid=3370447

Slitebor positiva till en ny hyresgäst

Sliteborna fick igår besked om att Nord Stream får rusta upp och hyra Apotekskajen.

– Jag tror det är bra för Slite. Aktiviteterna kan ge ringar på vattnet, säger hamnfogden Thomas Hogenfält som idag är rätt ensam nere vid Apotekskajen.

– De som ska jobba här behöver förnödenheter. I förlängningen kan det ge nya arbetstillfällen.

Idag används Apotekskajen mest som nödhamn.

– Vi hoppas kunna använda hamnen för båttrafik österut sedan.

Han får stöd av Robin Larsson som arbetar på Byggmans byggvaruhus i hamnen. Han tror att Slite kommer att utvecklas.

Jag har ingenting emot att få en ny hamn gratis.

Sanna Nilsson, delägare i fiket Humle och Dumle är inte lika tvärsäker.

– Jag har ingen aning om det är bra eller dåligt. Det får visa sig. Men jag hoppas det blir mer folk här.

Mer trafik och buller är ett orosmoment samtidigt som mer människor kan vara positivt för företagandet.

Åsa Sveds Text

 

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_634261.svd

Nord Stream storsatsar på Gotland

Kritiker anser att företaget köper en opinion

Publicerad: 27 november 2007, 15.10. Senast ändrad: 27 november 2007, 17.30

Gasföretaget Nord Stream satsar nästan 100 miljoner kronor på en ny hamn och kultur- och forsningsprojekt på Gotland och tecknar i dagarna ett nytt avtal med kommunen. Men nu rasar kritiker och menar att pengarna kan påverka Gotlands trovärdighet som remissinstans när beslut ska tas. ”Det är helt uppenbart att pengarna betalas ut för att påverka politiker och allmänhet”, säger riksdagsledamoten Rolf K Nilsson till SvD.se.

En renovering och utvidgning av hamnen i Slite, pengar till ett forskningsprojekt på högskolan om sjöfåglar och stöd till länsmuseet för arkeologiska undersökningar i Östersjön. Nu storsatsar gasföretaget Nord Stream på Gotland – sammanlagt lägger det rysk-tyska bolaget omkring 100 miljoner på de tre projekten inför byggandet av den planerade gasledningen på Östersjöns botten.

Anledningen: Nord Stream vill skapa goodwill och göra bra affärer, säger företagets pressansvarige Jens Müller till SvD.se.

Men kritiken har inte låtit vänta på sig och under hösten har en lång debatt förts på ön. Gotland är en av remissinstanserna som yttrar sig om gasledningen till Naturvårdsverket, och den lokala miljöpartisten Stefaan de Maecker anser att Nord Stream nu ”köper en opinion”.

I princip köper de ett ja till gasledningen. Det här gör att Gotland tappar all trovärdighet i frågan. Säger vi nej till gasledningen kommer ingen att tro oss eftersom vi redan skrivit avtal med Nord Stream, och säger vi ja så tror alla att vi är köpta, säger de Maecker till SvD.se.

Den moderata riksdagsledamoten Rolf K Nilsson, som även sitter i kommunfullmäktige på Gotland och är tjänstledig chefredaktör för Gotlands Allehanda, anser att pengarna betalas ut för att påverka beslutsfattare och allmänhet på ön.

Visst har ordet muta förekommit i diskussionen, men ger man en muta förväntar man sig en gentjänst. Så dumma att de inte varit, men det är helt uppenbart att pengarna betalas ut för att påverka politiker och allmänhet, säger han till SvD.se.

Bakgrunden är ett möte i den tekniska nämnden den 29 augusti i år. Då beslutade en nästan enhällig nämnd att säga ja till ett avtal med Nord Stream om att göra Slite till logistikcentrum för gasledningssatsningen. Under hösten har diskussioner om detaljerna förts, och den här veckan planerar Gotlands kommun att skriva under avtalet.

Enligt avtalet ska Nord Stream betala mellan 70 miljoner och 90 miljoner kronor i förskott för hamn- och varuavgifter. Den exakta summan är hemlig, men pengarna ska gå till en utbyggnad av hamnen i Slite. Denna ska sedan användas för att frakta ut rördelar när projektet väl satt i gång.

Avtalet gäller i tre år, och tank är att hamnen ska vara klar i början av 2009.

Gotlands kommun ser satsningen som enbart en fråga om en hamn – därför har beslutet tagits i tekniska nämnden och aldrig varit uppe i kommunfullmäktige.

Någon koppling till själva gasledningen finns inte, säger tekniska nämndens ordförande Kjell Skalberg (c) till SvD.se.

– I princip handlar det här bara om att de betalar hamn- och varuavgifter i förskott. Vi har varit tydliga med att detta inte innebär någon rätt till en gasledning, säger han.

Men enligt Rolf K Nilsson är det en naiv inställning.

– Det går inte att koppla hamnen från gasledningen. Det sitter ihop som siamesiska tvillingar, säger han.

Och, fortsätter han, frågan är betydligt större än att bara handla om finansieringen av en hamn.

– Nord Stream ägs till 51 procent av ryska Gazprom, som kontrolleras av den ryska staten. Och Gazprom är inget vanligt företag. Nyligen fick de rätt att använda egna trupper för att säkra deras energikällor och transportnät, och det står inget om begränsningar till den egna nationen.

I en debattartikel i Gotlands-Tidningar anser Nilsson att satsningen styrs av rysk utrikespolitik. ”Det är ryska staten som i minst tre år kommer att ha kontroll över hamnbygge, hamn och logistikcentrum i Slite”, skriver han och fortsätter:

”Ryska statens dotterdotterbolags gåvor till Slite och Gotland går hand i hand med vad såväl Putin som Ivanov (tidigare rysk försvarsminister, red anm.) slagit fast – att öka Rysslands inflytande i omvärlden.”

Nu menar han att frågan är så viktig att den borde diskuteras i regeringen eller riksdagen.

– Eftersom en utländsk stat är inblandad så säger ju sunt förnuft att beslutet borde fattas på statlig nivå, säger Rolf K Nilsson till SvD.se.

Nämndordföranden Kjell Skalberg har dock en annan uppfattning.

– Vi är tydliga med att det här inte handlar om gasledningen. Vi bygger hamnen och vi kommer att driva den. För oss handlar det om just bara det och säkerhetspolitiken är en fråga för militären. Dessutom tycker vi inte att man ska isolera Ryssland. Då är det bättre att samarbeta och utbilda i vad demokrati betyder, säger han.

Fakta

Hamnen i Slite: Gotlands kommun planerar i veckan att skriva på avtalet med Nord Stream. Genom hamn- och varuavgifter bekostar företaget en upprustning och utvidgning av hamnen i Slite och betalar i förskott mellan 70 miljoner och 90 miljoner kronor.

Högskolan på Gotland: Nord Stream ger nio miljoner kronor till en samarbetsprojekt mellan högskolan på Gotland och universitetet i tyska Rostock. Forskningen ska fokusera på ”interaktionen mellan havsbotten, sjöfåglar och människor i en föränderlig Östersjömiljö”.

Länsmuseet: Nord Stream stödjer också arkeologiska undervattensundersökningar runt Gotland, och har bland annat bärgat en kanon från 1500-talet. Museet får enligt lokalpressen på Gotland 3,2 miljoner kronor.

Tobias Olsson

 

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_634743.svd

Åklagare lade ner mutanmälan

Publicerad: 27 november 2007, 15.10

En privatperson på Gotland har reagerat på uppgifterna om att Nord Stream satsar pengar på ön. Ärendet anmäldes till riksenheten mot korruption, men någon muta handla det inte om enligt kammaråklagare Malin Palmgren.

Nord Streams satsning på en ny hamn i Slite och deras bidrag till forskning och kultur på ön har fått kritiker att reagera. En privatperson på Gotland har anmält ärendet till åklagarmyndighetens riksenhet mot korruption.

Där blev dock beskedet att någon förundersökning inte kommer att inledas – enligt svensk lagstiftning är det nämligen inte möjligt att muta en hel kommun.

Även om pengarna som bolaget ger är ett sätt att utöva påverkan som måste det enligt svensk lagstiftning finnas en enskild person som kan misstänkas för att ha tagit personlig vinning av pengarna. Och några sådana uppgifter har vi inte i det här fallet, säger kammaråklagare Malin Palmgren, som tog beslutet.

Hon fortsätter:

– Men visst kan det vara svårt för allmänheten att se den här skillnaden i juridiken. Men så är lagstiftningen skriven.

Etiketter:

Ett svar to “Gazprom and Nord Stream’s strong PR drive to influence local governments”

  1. List of Gazprom’s huge empire of subsidiaries – Part 1 « UD/RK Samhälls Debatt Says:

    […] en fortsättning på mina tidigare inlägg Before the Gunfire, Cyberattacks against Georgia,  Gazprom and Nord Stream’s strong PR drive to influence local governments,   The Re-Sovietization of the Russian Press and Gazprom’s active part in it.,  […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: