Försvaret – Ett exempel PÅ TOTAL INKOMPETENS och OANSVAR

Jag har tidigare skrivit om ett försvar i fritt fall, och det bottenlösa träsk av inkompetens som råder, och har rått bland våra politiker och försvarsledningen.

Hur Sverige idag är i praktiken försvarslöst TROTTS en budget på 42-43 Miljarder kr. Jämfört med Finland som IDAG till halva priset får ut ungefär 5-10 ggr mer försvarseffekt OCH KAN försvara sitt territorium.  De dåliga materialen för utlandsuppdragen Etc. Etc.

Så här skrev jag för ett år sedan:

”Det TOTALA byråkratiska vansinnet och inkompetensen fortsätter oförtrutet inom försvaret och har nått nya höjder – hur nu det är möjligt! Det borde vara värt ett pris i sig!

Och det var inte bara möjligt utan det har blivit ÄNNU VÄRRE!

Och nu pågår ETT NYTT VARV på försvarspositivet. Med halvering av antalet stridsvagnar (till 60 st), en tredjedel av den arme som finns kvar på pappret skall bort till max 12.500 man, nedläggning av det sista amfibiebataljonen, halvering av hemvärnet, den sedvanliga flytt- och nedläggnings karusellen baserad på bypolitik etc. etc.

År 2014 kommer insatsorganisationen att ha kapacitet motsvarande 1700 personer och 300 i beredskap.

Det blir inte ens en tummetott kvar. Och försvaret KOSTAR FORTFARANDE ÖVER 40 MILJARDER kr.

Inkompetens från de ansvariga är så MONUMENTAL, OCH HAR PÅGÅTT SÅ LÄNGE, att det är svårt att ens börja beskriva omfattningen av detta svek från politiker och försvarsledningen.

För det är ett svek mot Sverige OCH det svenska folket.

Och som en liten ironisk bisatts: enligt internationell rätt så är ett land som säger sig vara neutralt SKYLDIG att VÄRNA sina gränser och territorium.

Och det hela blir mer än perverst med tanke på FRA lagen1 och 2, Datalagringsdirektivet, Telekompaketet, IPRED1 och 2, ACTA, Remote Searching, Polismetodutredningen etc.

Där våra intälägänta politiker, i brott mot grundlagen, har sålt ut våra fri- och rättigheter, och rättssäkerheten med ”motiveringen” att de vill skydda oss mot yttre hot.

Det är alltså samma intälägänta politiker SOM SAMMTIDIGT har gjort Sverige FÖRSVARSLÖST.

Så vi, det svenska folket, blir TOTALT MASSAVLYSNADE OCH ÖVERVAKADE för att ”skydda” oss från yttre hot SAMTIDIGT SOM DET INTE FINNS NÅGOT FÖRSVAR MOT DETTA YTTRE HOT!

I USA så kan man ställa statsledningen, från presidenten och nedåt, inför impeachment.

I Sverige fanns förut ett motsvarande sätt att bli av med inkompetenta, korrupta och brottsliga politiker i statsledningen och höga tjänstemän – Riksrätten. Men det avskaffades i praktiken 1974.

(Riksrätten upprättades i och med och 1772 års regeringsform och avskaffades slutligen i och med 1974 års regeringsform).

Riksrättens uppgifter övertogs 1975 formellt av Högsta domstolen.

Alltså samma domstol där ALLA justitieråd är utnämnda av regeringen. Där dessa personer under långa tider har jobbat i justitiedepartementet eller åt justitiedepartementet, haft utredningar eller ordförande uppdrag åt, eller där de har blivit utnämnda av regeringen.

Hela sitt liv har de varit en del av och beroende av den politiska makten. Dvs. den makt de formellt skall ”övervaka”.

SAMTIDIGT som de extraknäckar åt privata intressen som medlare/skiljedomare etc. Och tjänar 2-5 ggr MER än deras lön som domare i högsta domstolen. Och där dessa uppdrag dessutom tar mycket tid.

Som ett exempel – vid skiljedomen mellan Skandia Liv och Skandia (november 2008 ) så fick de 4 personerna i skiljenämnden (en var justitieråd) 19 miljoner för sitt arbete.

Förut så behövde justitieråden INTE redovisa någonting. Men sedan 1999 gäller en ny bestämmelse. Justitieråden skall nu rådfråga HD:s ordförande om extraknäcken kan tänkas vara skadlig.

Dvs. domstolen får SJÄLV avgöra om det man gör att rätt och riktigt.

Tilläggas kan att Högsta domstolens ordförande Johan Munck är en av de ”flitigaste” extraknäckarna. 75 % av hans ”inkomster” 2006 kom från dessa extraknäck. Han dömdes för övrigt till skatteböter 2007. Och det ironiska är att han själv gjorde utredningen som ligger till grund för dagens lagstiftning om skattetillägg.

Som jämförelse – för domare i EG-domstolen är alla ”extraknäck” förbjudna.

Det är någonting mycket ruttet i Konungariket Sverige. Och stanken börjar bli outhärdlig!

Arma folk och arma land.

Nå, nedan kommer en bra beskrivning av sakernas tillstånd. Och hur det på 1-2 timmar skulle gå till att ta över Sverige genom ett strategiskt överfall. Jag har några taktiska och tekniska invändningar här och där. Men det är fullkomligt ointressant i sammanhanget.

Det scenario som beskrivs här är FULLT GENOMFÖRBART IDAG. Och Sverige skulle inte kunna sätta emot NÅGONTING.

Tack för det alla inblandade politiker och försvarsledningen!

Se även mina inlägg:

Vi har en Försvarsmakt i fullständigt fritt fall – 2”Vi har en Försvarsmakt i fullständigt fritt fall”,  Försvaret – vilken total INKOMPETENS!,  Vårt dyra lilla försvar, Vårt dyra lilla försvar – 2, Vårt dyra lilla kastrerade försvar!

Samt även:

 How the West Fueled Putin’s Sense of Impunity by doing nothing,  A Short collection of news about ”friendly neighborly Russian behavior”Russia’s War in Georgia and the background chronology to it,  Damage assessment: Georgian village Tamarasjeni the most destroyed and damagedAnother Russian Journalist Shoot in the Head – By the Police,   An Investment Gets Trapped in Kremlin’s Vise – Justice a la Gazprom/Russian style,  Russia’s Disinformation Campaign over South OssetiaCriticism = extremism in RussiaThe Russian system is characterized by intimidation and political passivity on the part of the population.How Putins critics get ”erased” from the TV screen,   Some more examples of Gazprom/Russian ”friendly” behaviourList of Gazprom’s huge empire of subsidiaries – Part 1,  List of Gazprom’s huge empire of subsidiaries – Part 2Before the Gunfire, Cyberattacks against GeorgiaGazprom and Nord Stream’s strong PR drive to influence local governments,   The Re-Sovietization of the Russian Press and Gazprom’s active part in it.Russia’s Gazprom’s Energy ImperialismScratch Russia Georgia War and You Find Oil and Gas Pipelines och Moscow’s Sinister Brilliance – Who wants to die for Tbilisi or Stockholm?

Här en litet urval artiklar:

http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/artikel_2389895.svd

http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/artikel_2383415.svd

http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/artikel_2389893.svd

 

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_2398857.svd

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_2395399.svd

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_2384867.svd

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_2379487.svd

Inlägget finns här:

http://cornubot.blogspot.com/2009/01/strategiskt-overfall-pa-sverige.html

2009-01-30

Strategiskt överfall på Sverige

 En gång i tiden kunde Sverige inom 48 timmar mobilisera 850 000 man till försvaret. Inom 24 timmar ett antal 100 000 unga, nyligen utbildade och väl motiverade män. Antalet mobiliseringspunkter över Sverige kunde mätas i 1000-tals, och det överallt stod det löpande underhållna och redo fordon och utrustning. Vi kunde sätta över 20 riktiga fältförband i form av brigader i strid, förband som kunde slå fienden och återta landstigningspunkter även med den tidens utrustning. Vi hade hundratals artilleripjäser och över 300 flygplan. Enbart en enda pansarbrigad hade 80-talet stridsvagnar och 100-talet pansarbandvagnar och kunde antagligen inom 48 timmar från mobilisering fara färdig för strid. Enbart en stridande bataljon hade åtminstone fyra artilleripjäser, plus hundratals pjäser på brigad- och fördelningsnivå. Enskilda bataljoner och kompanier med extra hög beredskap kunde inom några timmar anfalla fiendens första brohuvuden. Den svenska försvarsviljan var god, då det fanns en känsla av att man hade en chans. Och försvaret var en tusenhövdad hydra. Även om man kapade av de största huvudena, så växte det hela tiden ut fler. Det kanske var synd om överste Sandström och hans familj om han blev ett offer för Spetsnaz, men det var inget som svenska försvaret stod elller föll med.

Det är på marken man tar och håller ett land, eller försvarar det. Ett flygplan eller en helikopter kan inte sitta vid fronten 24/7. Det enda som kan göra det är manskap med vapen i näven, eller bakom pansaret på ett stridsfordon, förstås helst med ett hyfsat skydd i luften.

Idag kan armén inom 12-24 månader, inte timmar, inte dagar, inte veckor, mobilisera 20 000 man i ett tiotal bataljoner, inte brigader. Alla dessa är inte heller stridande fältförband. Vi kan trolla fram fyra artilleripjäser och 120 stridsvagnar. Med de kommande nedskärningarna skall armén på kortare varsel kunna mobilsera 12500 yrkessoldater i lätta förband och 60 stridsvagnar, men antagligen kommer en stor del av dessa vara förlagda i utlandsuppdrag. Eventuellt kommer vi inte heller ha kvar någon amfibiebataljon. Och hur är försvarsviljan? Vill 12500 man gå i döden i en strid de inte kan vinna?

Och frågan är om det spelar någon roll. Innan de katastrofala försvarsbesluten med start 90-talet gick det inte att ta Sverige med ett strategiskt överfall. Det gör det idag.

För att beskriva hur utfallet kunde blivit i slutet av 80-talet finns tre böcker i Garbo-serien. För att beskriva hur det skulle se ut idag räcker det med ett blogginlägg.

Läs vidare. Ber om ursäkt för varierande detaljnivå och att en del trådar dör ut, men tiden är knapp och det här är inget litterärt verk. Incidenterna skall ses som exempel. Fyller kanske ut lite under dagen.

Lördagen den 22:e juni 2009. Midsommardagen.

06:45 Landvetter Flygplats
En chartrad Aeroflot Boeing 767 med plats för över 200 passagerare på charter från St Petersburg till London anropar Landvetter flygplats på nödkanalen. Man har rökutveckling i kabinen och begär omedelbart om att få landa. Tillstånd ges, och flygplatsbrandkåren rycker omedelbart ut.

06:48 Arlanda Flygplats
En chartrad Aeroflot Ilyushin Il-96-300 med plats för över 250 passagerare, också den på väg till London från St Petersburg anropar tornet på Arlanda. En motor har havererat och brinner. Flygplatsen antar högsta beredskap och storlarm slås. Dussintals ambulanser sätter fart mot Arlanda, liksom räddningstjänst från såväl närområdet som från Uppsala och Stockholm. Liksom alla poliser norr om Stockholm. De som inte gått av nattens jobbiga midsommarskift och åkt hem och lagt sig. Vilket är de flesta. Det går att se svart rök från ena motorn på den klara midsommarmorgonen, fastän planet fortfarande ligger på 20 000 fots höjd.

06:51 Landvetter Flygplats
Aeroflots Boeing 767 landar på Landvetter flygplats, men stoppar inte vid banans slut och inväntar räddningstjänsten, utan fortsätter tvärt emot direktiv från tornet att taxa rakt mot terminalen.

06:53 Svealand, Götaland
Strömmen går över hela södra Sverige. Ledningsstolpar utanför kärnkraftverken i Oskarshamn, Forsmark och Ringhals sprängs sönder samtidigt som matarledningar från Norrland får ett antal stolpar fällda av sprängladdningar. Spänningsfallet gör att även försörjda delar automatiskt slås av. Sabotörerna drar sig tillbaka i terrängen och inväntar reparatörerna, samtidigt som de ställer in kikarsiktena på prickskyttegevären.

Stambanorna Stockholm-Malmö-Göteborg-Örebro-Stockholm, och Göteborg-Jönköping sprängs ute på öde platser i skogen. Med det sprängs också en stor del av de fiberkablar grävts ner i banvallarna och bär viktig delar av den svenska teletrafiken av. Även här drar sig sabotörerna tillbaka och inväntar att någon kommer ut och inspekterar.

Strömavbrottet gör att klockan börjar ticka för reservkraften på telestationer och basstationer, i den mån den fungerar. Även om

Veckor och dagar tidigare har ett antal ryska sabotagegrupper tagit sig in i landet från andra EU-länder. En del är rent av etniska ryssar boende i t ex Estland och är här och jobbar som billig arbetskraft. Via vanliga lastbilstransporter från andra EU-länder har sprängämnen, automatkarbiner och prickskyttegevär smugglats in till tre samlingspunkter. Sabotagegrupperna som uppträder fyra och fyra har vanliga svenska hyrbilar. Varje team har, förutom sprängämnen och handgranater, två automatkarbiner och två prickskyttegevär.

06:54-08:00 Kattegatt, Östersjön
Miniubåtar klipper av de flesta fiberkablar som går till och från Sverige till havs, och successivt minskas kontakten med omvärlden i den mån den inte redan störts av strömavbrott och sabotagen mot stambanorna. Samtliga kablar till Gotland bryts.

06:54 Kaliningrad
Från den ryska enklaven i Kalinningrad avfyras 54 missiler mot nordväst. Ryssland har trots protester från NATO anmält att man skall ha en missilövning tillsammans med den rådande mindre flottövningen. Övervakningssystem noterar avfyrningen, och telefoner börjar ringa ilsket i Berlin, Bryssel, London och Washington.

06:58 Arlanda Flygplats
Aeroflots plan landar på Arlanda, där all flygtrafik strandats i väntan på katastroflandningen. Det syns klart och tydligt hur stora mängder svart rök bolmar ut från en behållare bredvid ena motorn. Planet stannar inte för den samlade räddningstjänsten utan taxar vidare mot terminalen.

06:59 Landvetter Flygplats
Ut ur planet på Landvetter strömmar det ryska elitsoldater i kamouflagekläder och med automatkarbiner. Väktare och poliser som möter upp skjuts brutalt ner, och resterande människor flyr fältet. Två vakter från Falck och en polisman blir de första svenska dödsfallen. Panik utbryter inne på terminalen när ljudet av eld från automatvapen hörs.

Läs även andra bloggares åsikter om <a href=”http://bloggar.se/om/F%F6rsvar” rel=”tag”>Försvar</a>, <a href=”http://bloggar.se/om/fri-+och+r%E4ttigheter” rel=”tag”>fri- och rättigheter</a>, <a href=”http://bloggar.se/om/yttrandefrihet” rel=”tag”>yttrandefrihet</a>

varning-2

 

07:00 Östersjön, öster om Slite
Två ryska militära svävare av Zubr-klass ute på registrerad övning korsar det svenska territorialvattnet utanför Slite på Gotland, samtidigt som ett större civilt Panama-registrerat men rysslandschartrat RoRo-fartyg korsar gränsen en bit längre norrut, med kurs rakt mot Slite. På den första svävaren finns ett mekaniserat kompani med 10 st pansarhjulvagnar och 110 soldater, samt en stabspluton om 30 soldater utan fordon. Den sista svävaren innehåller en spaningspluton med 3 st pansarhjulvagnar och 30 soldater och tre stycken mekaniserade granatkastare med tillhörande personal. Från ett rysk helikopterplattformsfartyg ute i den ryska flottövningen lyfter sex stycken trupptransporthelikoptrar med 60 soldater ombrod, eskorterade av två attackhelikoptrar.

På RoRo-fartyget finns 5000 man, ett hundra stridsvagnar, 200 pansarbandvagnar och 20 stycken mekaniserade tunga artilleripjäser och 20 motoriserade salvpjäser, sk stalinorglar, plus understödsutrustning och ett fältsjukhus. Det finns även fyra stycken nedmonterade attackhelikoptrar med understödsförband.

07:00 Östersjön, öster om Gotland
Den ryska flottstyrkan öppnar kanon- och sjömålsroboteld mot den skuggande svenska kustkorvetten Visby bevakandes övningen. Trots Visbys smygteknik har man från luften haft full kontroll på var fartyget finns. Visbys kapten tar några sekunder på sig innan han tror sina ögon och beordrar moteld med missilmotmedel. Dessa fungerar dock inte mot kanonelden, och Visby tar tre träffar. Visby lyckas dock avfyra en missil mot det närmsta ryska krigsfartyget på radarn, men missilen skjuts ner av de samlade ryska motmedlen. Pga skadorna kan inte Visby försvara sig mot nästa våg av missiler och fartyget sprängs i luften av dubbla missilträffar klockan 07:11. Man finner inga överlevande och 44 man går med henne ner i djupet. Alla försök till radiotrafik till fastlandet har störts bort av den ryska flottans störsändare.

07:00 Östersjön, öster om Uppsala
Tolv stycken ryska Backfire-plan korsar territorialgränsen norr om Stockholm på väg västerut och sex stycken Backfire korsar territorialgränsen söder om Öland på väg mot nordväst.

07:00 Kaliningrad / St Petersburg
Samtidigt startar ytterligare sex Backfire från Kaliningrad och sex från St Petersburg, denna gång eskorterade av var sin rote med jaktplan.

07:05 Landvetter Flygplats
Tyngre vapen börjar lastas ur på Landvetter, och efter ytterligare några minuter står ett batteri med 120mm granatkastare på plattan, och pjäsernas koordinater fastställs via GPS. Terminalen är helt i elitsoldaternas kontroll, även om bara drygt 100 av 220 soldater kommit av planet. En pluton om 25 man tar sig bort mot infarten mot flygplatsen och spärrar av den. Den första bilen de ser beskjuts och sticks sedan i brand med en trasa i bensintanken när den stoppat. Klockan 07:15 är alla 220 soldaterna stationerade, inklusive plutonen med granatkastare, stabspluton och två plutoner i reserv, som börjar tvinga av civilister bilnycklar. Efter att en protesterande kvinna skjutits i knäskålen samarbetar alla närvarande. All telekommunikation till och från flygplatsen bryts, och man har även lastat av störsändare, även om det fortfarande dröjer några minuter innan de fungerar fullt ut.

07:06 – 07:15 Arlanda Flygplats
Liknande scener utspelar sig på Arlanda, men här utbryter skottlossning när inkallade poliser drar vapen. Tre polismän dödas och tre såras allvarligt. Övriga lägger ner vapnen, men en lyckas ropa på radion. Ledningscentralen ber henne upprepa. Vilket hon inte gör. De ryska soldaternas västar klarar pistolkulor, men en rysk soldat blir skjuten i ansiktet och blir den första ryska förlusten. Från 07:15 fungerar störsändarna, även om främst räddningstjänsten fått ut larm via radio.

07:07 Stockholmsområdet
Ett sabotageteam slår till mot statsministerns bostad. De två SÄPO-vakterna skjuts omedelbart ner, och statsministern dras i enbart kalsonger ner till hyrbilen som försvinner i den glesa morgontrafiken. Liknande scener utspelas även hos finansministern, utrikesministern, vice statsminister, samtliga partiledare, ÖB, chefen för marinen och chefen för högkvarteret. Utrikesministern är dock på statsbesök och vice statsministern är iväg på midsommarfirande. De två sabotageteamen beger sig till sekundära måltavlor bland statsråden, där ordern inte är att i första hand ta till fånga.

07:09 Stockholm, Slottet
Högvakten vid slottet blir attackerad av tolv civilklädda ryssar med utfällbara batonger. Samtliga poster övermannas men vakten på Lejonbacken lyckas slå larm. Patrullen rycker ut men möts av eldgivning, och en kort eldstrid utbryter. Ingen i patrullen överlever, men en ryss lämnas blödande i trappan nedanför högvaktens logement. Högvaktschefen hör skottlossningen och slår allmänt larm, men nu AK5-beväpnade ryssar anfaller logementet. Begränsad mängd ammunition till AK5:orna kompletteras med medhavda handgranater och pistoler. Striden varar i tio minuter, men högvakten har ingen större chans. Två ryssar till mister livet och tre sårade lämnas kvar. De återstående sex samlar ihop kvarvarande ammunition och sätter fart mot Rosenbad klockan 07:22.

07:10 London
En nyhetsflash går ut internationellt att Ryssland avfyrat ett stort antal missiler i en övning, trots NATO:s protester. Nyheten får inget större genomslag utan blixtrar förbi på tickers världen över, mestadels obesett.

07:11 Stockholm, Drottningholm
Utan försök till diskretion skjuts den lilla högvaktsstyrkan på Drottningholm ner, tillsammans med SÄPO:s livvakter. Sveriges statschef Hans Majestät Konungen dras sömndrucken iväg och körs iväg i en hyrbil.

07:11 Östersjön öster om Gotland
Korvetten Visby exploderar enligt ovan. Explosionen noteras liksom de tidigare nedslagen av artillerield av ubåten HMS Halland, som också skuggar den ryska övningen, fast under vattnet. Man sänder upp en radioboj och signalerar till fastlandet att oidentifierade explosioner hörts i riktning av flotteskadern, samt ljud av sjunkande fartyg.

07:13 Stockholm
Två sabotageteam tvärstannar sina hyrda lätta lastbilar på Essingeleden och ställer dem på tvären, en i varje riktning. Efterföljande bilar i den glesa trafiken stoppar eller stoppas under vapenhot, och bilförarna tvingas överge bilarna som sticks i brand och helt blockerar trafiken. Trots den glesa morgontrafiken står snart hundratals bilar stilla, och sabotagegrupperna fortsätter sätta fler och fler bilar i brand. Rökpelarna stiger mot midsommarhimlen i Stockholm. I den mån teletrafiken fortfarande fungerar blir SOS Alarm strax överbelastat, men har redan skickat ut räddningstjänsten och polis.

Liknande scener utspelas på E4 norr om Södertälje och på E18 ut mot Kungsängen, samt vid utfarterna från Göteborg och Malmö.

07:15 Slite
De två svävarna kör rätt upp på badstranden i Slite, och chockerar en och annan kvarvarande midsommarfirare. En midsommarstång krossas under den ena svävaren, precis innan den stoppar och stridsfordonen rullar ut. Spaningsplutonen sätter direkt iväg på landsvägen västerut, medan pansarskyttekompaniet snarast besätter hamnen i Slite. De granatkastarutrustade fordonen ställer upp sig direkt på stranden och mäter in sin position.

07:18 Stockholm
De första polisbilarna anländer till eldhavet på Essingeleden, och möts av automatkarbineld. Räddningstjänsten som kommer strax efter slår larm på radion, men finner att någon har börjat störsända.

07:19 Karlskrona
17 stycken missiler från Kaliningrad slår ner i och kring örlogshamnen i Karlskrona, och skadar eller slår ut hela den svenska flottan utom HMS Halland enligt ovan, samt sätter Karlskrona i brand. Bränderna kommer inte sluta på en vecka och antalet döda civila räknas i hundratals och tusentals skadade. Militära förluster begränsas till ett tiotal, då de flesta är hemma för midsommarfirandet.

07:20 Uppsala
Sex Backfire fäller sin last över F16 i Uppsala. Robotar, bomber, multipelbombkapslar och kapslar med tusentals små minor. Samtliga fyra JAS i beredskap totalförstörs. Även om ett stort antal JAS står oskadade i malpåse inne i flygbasens bergrum, så är området täckt av minor och det kommer inte gå att få ut dem. Tolv personer dödas och fem skadas, en stor del av midsommardagsmorgons bemanning. F16 fick inte igång sin reservkraft när strömmen gick, och hade därmed ingen kontakt med omvärlden.

07:20 Ronneby
En rote om två JAS Gripen lyfter från F17 i Ronneby, med order att spana mot den ryska flotteskadern, samt okulärt verifiera ett luftintrång söder om Öland.

07:21 Såtenäs
En rote om två JAS Gripen lyfter från F7 i Såtenäs, för att möta ett möjligt luftintrång norr om Stockholm. Strax efter start träffas det ena planet av en bärbar luftvärnsmissil avfyrad från en hyrd lätt lastbil en kilometer utanför området. Piloten hinner inte skjuta ut sig innan planet kraschar och dör i eldhavet. Det andra planet släpper motmedel, cirkulerar och inväntar order. Flygbasen får dock ingen kontakt med Högkvarteret.

07:22 Ronneby
17 missiler slår ner på F17 i Ronneby. Inga mer Gripen kommer lyfta därifrån. Två av missilerna sprider små hundratals små minor på starbanorna. Ett tiotal i baspersonalen skadas och två dödas.

07:22 Slite
Hamen i Slite är nu helt i rysk kontroll utan att ett skott avlossats, och man kan vid horisonten se RoRo-fartyget, samt börja höra ljudet av helikoptrar.

07:23 Svea Livgarde, Kungsängen
Två av Backfirebombarna avfyrar sin last med multipelbomkapslar över Svea Livgarde. Ett tiotal personer skadas och tre dödas av den lilla styrkan som bemannar garnisonen. Men förödelsen är total, och de flesta byggnader brinner. Smattret av exploderande ammunition och den svarta röken från brinnande fordon väcker granskapet. Övriga fyra bombplan fortsätter västerut.

07:24 Trelleborg
Fyra missiler träffar Ystads hamn. En inneliggande färja skadas men sätter sig på hamnbotten. Tre civila dödade och ett tiotal skadade. Den skadade färjan och räddningsarbetet blockerar hamnen tills vidare.

07:26 Såtenäs
I brist på kontakt med högkvarteret ges order att JAS-planet i luften skall fortsätta med sitt uppdrag. Samtidigt börjar man ringa runt efter lediga piloter, men det är som sagt midsommardags morgon.

07:28 Östersjön öster om Gotland
Högkvarterets tillförordnade midsommarchef, en major från flygvapnet, nu effektivt Sveriges krigsbefälhavare, konstaterar att man inte kan få kontakt med Visby, och beordrar HMS Halland att undersöka. När Halland sänder svar uppfattar den ryska flotteskadern radiotrafiken. Man sänder upp ubåtsjakthelikoptrar.

07:28 Högkvarteret
Man har fortfarande inte fått in några väsentliga uppgifter, annat än att man inte får kontakt med HMS Visby, och att två luftintrång upptäckts. Majoren konstaterar att han även tappat kontakt med radarstationer och inte har någon kontakt med Gotland. Rykten om terrordåd på Arlanda börjar snurra i huset, men man får inte tag på någon som kan ge besked. Majoren försöker nå chefen för högkvarteret i hans hem, men utan resultat. Så ringer telefonen. Det är vakthavande befäl på Svea Livgarde.

07:29 Skåne
Fyra missiler träffar det svenska brofästet på Öresundsbron, som håller men skadas och måste stängas för trafik tills vidare. Inga dödade, men två lastbilschaufförer skadas. Fyra missiler träffar P7 vid Revingehed. Inga människor dödas, men en förläggning fattar eld och stridsvagnsverkstaden totalförstörs tillsammans med tre av de sex klargjorda utbildningsvagnarna som finns på regementet.

07:30 I luften över Närke.
JAS-planet möter fyra ryska Backfirebombare som han konstaterar är tungt bestyckade och bär bomber och robotar. De viker inte från sin kurs, och piloten avfyrar varningsskott. Som han flyger närmare öppnar det bakersta planet eld med sina bakre kulsprutor, men JAS-planet svänger undan. Piloten svär tyst, och sedan slår träningen på, han tar ny position och avfyrar sina två jaktrobotar. Två ryska bombplan störtar strax ner mot den mellansvenska myllan. De övriga två öppnar eld, och skadar JAS-planet, men inte värre än att det kan linka hemåt med sänkt fart. I samma riktning som de kvarvarande två Backfireplanen konstaterar piloten.

07:30 Malmö
En missil träffar polishuset i Malmö, och dödar tre poliser och två civilanställda. En andra missil missar målet och träffar ett bostadshus där ett femtiotal svenskar som sover midsommarruset av sig dödas. Hundratals skadas, och Malmös räddningstjänst, sjukhus och poliskår blir helt uppbunden tills vidare, de som inte redan mött kulorna vid bilbränderna på utfarterna från staden. Två missiler slår ner i Malmö hamn, ingen skadad men viss materiell förstörelse.

07:31 I luften över södra Småland
De två JAS-planen från Ronneby möter sex ryska Backfirebombare. Varningsskott avfyras, och elden besvaras från bombarna. JAS-planens fyra jaktrobotar skjuter ner tre bombare och skadar en tredje som vänder söderöver. De kvarvarande två bombarna viker mot sydväst mot sitt sekundärmål Karlskrona förföljda av de två JAS-planen.

07:32 Helsingborg
Fyra missiler träffar hamnen i Helsingborg. En färja från HH Ferries totalförstörs och ett tjugotal människor dödas och hundratals skadas, men i övrigt skadas inte hamnen. Räddningstjänsten kan snabbt släcka bränderna, men blir helt uppbunden av räddningsarbetet och hamnen måste stängas för färjetrafik tills vidare. Södra Sverige är nu isolerat från kontinenten, undantaget färjorna på Västkusten.

07:32 Östersjön, öster om Gotland
Den ryska flotteskadern vänder mot nordväst med avsikt att passera norr om Gotland. HMS Halland, som tagit ner sin radiosändare, detekterar ljudet av tre sonder som faller i vattnet och som börjar pinga aktivt. Nåja, vi har lekt det här förr tänker kaptenen och låter ubåten tyst styra vidare mot HMS Visbys senast kända placering. Samtidigt beordrar han stridsledningen att passivt identifiera och prioritera mål samt allokera vapen mot den ryska eskadern. Ifall att.

07:34 Stockholm
Statsministern anländer till den ryska ambassaden i bakluckan på en hyrbil, iklädd endast kalsonger.

07:35 Karlskrona
Över rökpelarna från infernot Karlskrona fäller Backfirebombarna sin last. Kort därefter störtar en av dem mot havet, nedskjuten av JAS-planens automatkanoner. Den sista bombaren ökar farten och styr hemåt mot Kaliningrad. Gripenpiloterna vänder hem mot Ronneby.

07:38 Stockholm
Kungen anländer till den ryska ambassaden i bakluckan på en hyrbil, iklädd endast den kungliga pyjamasen.

07:40 Ronneby
Efter att fått kontakt med resterna av flygbasen landar de två Gripenplanen på en väg nära flygplatsen, där personal möter upp med en överlevande tankbil och mer ammunition. Sveriges samlade tillgängliga flygvapen är nu en skadad JAS på en tom väg på Skaraslätten, ett oskadat JAS-plan i en hangar på Såtenäs och två oskadade JAS på en väg i Ronneby. Även om man skjutit ner sex Backfire och skadat en, så förfogar det ryska försvaret över ytterligare 245 stycken, varav tolv är på väg mot Sverige med jakteskort över Östersjön.

07:42 Såtenäs
Med morgonsolen i ryggen faller två Backfireplan över Såtenäs på hög höjd, avfyrar sina robotar och släpper sina bombkapslar och vänder sedan hemåt igen. Såtenäs tänds upp av detonationer från tunga laddningar på startbanorna, och en myriad av multipelbomber sprids över området och sprider död och förintelse. Och en bombkapsel sprider ut minor över hela området. 15 personer dödas och ett tiotal skadas. Ett JAS-plan är oskadat, men det ligger minor och odetonerade multipelbomber överallt.

07:44 Såtenäs
De första inringda piloterna anländer lagom för att se förödelsen. En av piloterna tar tag i några överlevande värnpliktiga för att leta upp prickskyttegevär för att börja skjuta sönder minor.

07:45 Såtenäs
Det återvändande skadade JAS-planets pilot konstaterar kallt att det inte går att landa, och landar på en gammal övergiven krigsflygplats på en väg i riktning mot Lidköping, och försöker få kontakt med Såtenäs och hjälp med reparationer och omladdning.

07:46 Visby
Spaningsplutonen från Slite kör in på Visby Flygplats, assisterad av två attackhelikoptrar. Efter att ha konstaterat att man inte mött något motstånd landsätts 60 man från trupptransporthelikoptrar. Man tankar helikoptrarna med flygplatsens bränsle och de återvänder ut till flotteskadern.

07:47 Forsmark
En reparatör som är ute och inspekterar de sprängda ledningarna får en prickskytts kula genom huvudet. Övriga reparatörer flyr fältet och inspektionerna kommer inte att återupptas i väntan på förstärkning från driftvärnspersonal, som har midsommarledigt.

07:52 Kaliningrad, St Petersburg
På beskedet om att man har kontroll över Visby Flygplats börjar startar ett tjugotal jaktplan från Kaliningrad, och dussintalet från St Petersburg, med destination Gotland. De 60 flygplatsteknikerna börjar färdigställa flygplatsen, medan spaningsplutonen går i ställning och börjar gräva ner sig. En attackhelikopter svävar ständigt i luften, medan dess partner landat för att spara bränsle.

Då det rapporteras att Landvetter flygplats och Arlanda flygplats är under rysk kontroll börjar transportplan lyfta från Kaliningrad och St Petersburg. De närmsta timmarna kommer drygt 60 plan att lyfta, bärandes 40 pansarbandvagnar och 3200 man samt utrustning. Initialt cirkulerar dessa över sina baser.

07:55 Slite
RoRo-fartyget lägger till och omedelbart börjar fordonen rulla av. Först ett snabbt kompani med pansarbandvagnar som genast tar fart i riktning Visby, följt av ett kompani med T90-stridsvagnar. Därefter kör de två batterierna om 10 salvpjäser vardera ut och ställer upp sig på fälten utanför Slite. Övrig urlastning kommer ta timmar.

08:13 Slite
En hemvärnsman gnuggar sig i ögonen när han tittar ut genom villafönstret och ser ryska trupper. Han kastar sig på telefonen, som fungerar. Kompanichefen för hemvärnskretsen svarar. Telefonkedjan drar igång.

08:15 Slite
Salvpjäsbatterierna är skjutklara. Stridsvagnskompaniet avancerar lite mer försiktigt mot Visby längs två parallella stråk och avdelar enskilda stridsvagnar i viktigare korsningar som effektivt stoppar all biltrafik i området.

08:29 Visby
Kompaniet med pansarbandvagnar vrålar in i Visby, och vibrationerna väcker många sommarbesökande midsommarfirare såväl som bofasta. Några minuter senare har man besatt hamnen med en pluton, och kompanichefen ställer upp sig med en pluton på torget. En pansarbandvagn var fördelas till tre infarter till staden. Samtidigt tar de mekaniserade granatkastarna från den ursprungliga landstigningen upp position i anslutning till flygplatsen. Man börjar skjuta granater mot alla kända mobiltelefonimaster, och successivt slås dessa ut. En grupp från spaningsplutonen avdelas för att åka runt till de olika telestationerna och spränga dessa på plats.

09:05 Visby / Gotland / Slite
Hemvärnets telefonkedja har uppbringat all manskap man lyckas få tag på, 143 man. Man börjar samlas på samlingsplatser sydväst om Visby. Hemvärnsmän i Slite kurar ihop sig i sina hem och räknar stridsfordon och skickar SMS till hemvärnsstaben.

09:10 Visby
En pluton T80-stridsvagnar anländer till Visby Flygplats, och inväntar som reserv vidare order. Övriga stridsvagnar ur kompaniet är nu positionerade längs vägarna mellan Visby och Slite. Stridsvagnar har avlossat skott mot två civila bilar som inte förstod att de borde stanna, och två kvinnor och en man har dödats.

09:15 Visby
De första ryska jaktplanen landar på Visby flygplats. De blir omedelbart omtankade, och ställer sig redo att starta. Transportplanen börjar lämna cirkulationen över Kaliningrad och St Petersburg.

09:25 Visby
Teletrafiken i och kring Visby har i stort sett upphört att fungera, även om enskilda mindre telestationer fortfarande fungerar. Störsändare stör ut radiotrafik. Morgontrötta midsommarfirare börjar titta ut över ett nytt Visby. Skott i luften får folk som vågar sig ut att snabbt gå in igen.

09:30 Visby / Gotland
Hemvärnskretsen har samlats och order har delats ut. Prioriterade mål är Visby hamn, flygplatsen och Slite. Hemvärnschefen gör bedömningen att Slite är förlorat, men avdelar fem prickskyttar som skall ta en omväg via bil söderöver och sedan till fots ta sig upp mot Slite och börja störa brohuvudet i möjligaste mån. En order som också går ut till de som hukar i Slite med ”lycka till” som avlutning. Tre grupper avdelas för att hitta lägen för korta eldöverfall längs vägarna mellan Slite och Visby.

Övriga 108 man rör sig till fots i tre plutoner mot Visby centrum från söder, dolt och nyttjandes sin lokalkunskap. Man är beväpnade med AK4:or, varje pluton har en kulsprutegrupp och man har ett tjugotal engångs pansarskott och tre granatgevär som enda beväpning mot stridsfordon.

Så börjar slaget om Visby. Om man kan kalla det så. Mot 108 lätt beväpnade oskyddade infanterister står ett pansarskyttekompani om ca 100 man och tio pansarbandvagnar, och en pluton om tre T80-stridsvagnar, assisterade av en spaningspluton på 30 man med tre pansarhjulvagnar och en pluton om tre mekaniserade granatkastare. Och två attackhelikoptrar. Några mil därifrån i Slite står 20 salvpjäser redo, och ytterligare nästan 5000 man håller på att lastas av i hamnen.

Och hemvärnsmännen är de som skall återta mark. Hemvärnschefen önskar tyst att han vore en pansarbataljon, om åtminstone tjugo stridsvagnar och lika många pansarbandvagnar samt 200 pansarskyttesoldater, assisterade av artilleri. Men det är bara att gilla läget. Assymetrisk krigföring är så … modernt.

Slaget varar i drygt 30 minuter innan överlevande hemvärnsmän lägger ner vapnen. 47 hemvärnsmän är dödade, 23 sårade. Under halvtimmen strider i Visby statskärna har drygt 250 civila dödats och 543 sårats, främst av ryskt artilleri. De ryska förlusterna uppgår till två pansarbandvagnar, 23 dödade och tolv sårade.

09:30 Moskva
Ryska presidenten och premiärministern kallar till brådskande presskonferens 10:00 svensk tid

10:00 Moskva
Presskonferensen startar. Budskapet är att med anledning av midsommaraftonens våld mot ryska medborgare på Gotland, har de ryska myndigheterna tröttnat på vårens trakasserier av ryska medborgare på den av historisk hävd rusiska ön Gotland. Svenskar har med de svenska myndigheternas, svenska regeringens och svenska polisens medgivande i strid med demokratiska värderingar systematiskt stört och trakasserat ryska medborgare som arbetar med förberedelserna för pipelinen Nordstream. En pipeline som skall ge EU och Europas demokratiska länder en hållbar och trygg energiförsörjning i framtiden, ohotad av odemokratiska krafter som Ukrainas och Sveriges regeringar. Vårens serie av våld, som förtigits av svenska media, kulminerade under gårdagens sk ”midsommarfirande”, då svenskar visar sina låga moraliska värderingar i ett landsomfattande fylleslag och allmän sex. I samband med detta mördades en rysk medborgare i Slite, och hans fru våldtogs och mördades. [Här visas bilder på de blodiga offren]. På grund av den svenska polisens ovilja att utreda händelsen har Ryssland inget annat val än att tillsätta en egen utredning på plats. Av denna anledning har Ryssland under morgonen landsatt militärpolis på Gotland, som skall utreda händelsen. Sverige har svarat genom att beskjuta en rysk flottstyrka, och Ryssland har därmed känt sig tvingad att försvara sig. Korvetten Visby har sänkts av de överlägsna ryska styrkorna, och åtta attackerande JAS-plan har skjutits ner. Ryssland känner sig därför tvingade att neutralisera det aggressiva svenska flygvapnet på land. Man kommer hålla en presskonferens igen klockan 1400 (svensk tid).

10:15 Landvetter samhälle
Hemvärnskompaniet vid Landvetter har börjat samlas i samhället. Kompanichefen avdelar två grupper som skall spana mot flygplatsen, en skall ta sig dit via infarten från motorvägen, och en grupp skall ta sig in bakvägen via skogen.

10:25 Landvetter flygplats
Hemvärnets gamla 11-bil blir utsatt för eldöverfall på infarten till flygplatsen. En hemvärnsman av sex klarar sig helskinnad och flyr in i skogen. Man lyckas inte få iväg något meddelande via radion. Hemvärnsmannen får dock iväg ett SMS: ”Eldöverfall. Infarten. Okänd storlek. Förluster. Spanar.”

10:45 Landvetter flygplats
En hemvärnsgrupp går i position för visuell spaning mot flygplatsen. Radiotrafiken är utstörd, men man lyckas fortfarande kommunicera via mobiltelefon. Man räknar folk, ser en pluton med granatkastare. Rapporterar detta.

10:55 Landvetter samhälle
Hemvärnskompanichefen drar slutsatsen att ett anfall mot flygplatsen är chanslöst, och sätter istället ut två plutoner för eldöverfall på förrekade positioner längs motorvägen mot Göteborg, och håller en pluton i reserv. Han börjar försöka få tag på något befäl högre upp, men det är svårt att få kontakt riks.

11:00 Oslo
Beslut tas om att stänga gränsen mot Sverige. Endast personer med svenskt pass kommer släppas igenom. Man beslutar om en partiell mobilisering och befäster den ryska gränsen, där allt dock är lugnt.

11:00 Bryssel
EU-kommissionen kan inte komma överens, då den svenska kommissionären protesterar mot alla uttalanden. I NATO-högkvarteret tas beslut om intensivövervakning av situationen, men man har fått garantier från Ryssland om att detta är en ren rysk-svensk angelägenhet, och NATO-officerare bjuds in att övervaka.

11:20 Arlanda Flygplats
De första transportplanen från St Petersburg börjar landa och lasta av stridsfordon och manskap.

11:24 Slite
Den första prickskytten når skjutposition 500m söder om Slite och tar sikte på sitt första mål. En underofficer faller framåt sekunden innan ljudet av skottet ökar över nejden och övriga tar skydd. Prickskytten ålar tillbaka och beger sig till nästa position, samtidigt som en pluton med ryska pansarbandvagnar tar fart i hans riktning.

12:00 Helsingfors
Finland tar beslut om partiell mobilisering och mobiliserar 150 000 man. Men vid gränsen är allt lugnt.

13:15 Landvetter Flygplats
De första transportplanen från Kaliningrad landar och börjar lasta av stridsfordon och manskap.

13:30 Stockholm
Efter febrila försök att få tag på någon med möjlighet att ta beslutet tar de medlemmar i regeringen som Högkvarteret fått tag på beslutet om allmän mobilisering, och riskerar sina politiska karriärer. Försvarsministern är emot, och vill först ha mer information och tycker att man bör pröva diplomatiska kanaler istället.

Av de 20 000 inom armén som mobiliseras får 11 000 inte reda på det bla pga strömavbrotten. Av övriga 9000 struntar 3000 i ordern om mobilisering då de inte vill riskera livet eller helt enkelt tror att det är ett skämt. Av övriga 6000 kan 3000 inte ta sig till sina mobiliseringsplatser pga kaoset på lederna i storstäderna. Av de 3000 som under dagen når sina mobiliseringsplatser är det endast de 500 i Boden och ca 300 som når oskadade P4 i Skövde som kommer till en fungerande anläggning. Men samtliga upptäcker att det inte finns någon utrustning, allting står i malpåse, och det krävs normalt ca 12 månader att få allt i ordning. Lite utrustning för träningen av värnpliktiga finns dock att uppbringa. I Skövde har man fyra stridsvagnar och fyra pansarbandvagnar. Ingenting kommer dock vara redo förrän sent på kvällen.
13:50 Landvetter Flygplats / Göteborg
En första pluton med pansarbandvagnar lämnar Landvetter flygplats för rekognosering längs motorvägen mot Göteborg. Samtidigt viker ett civilt RoRo-fartyg från sin kurs några kilometer utanför terrotorialvattengränsen utanför Göteborg och styr mot Göteborgs hamn.

De mobiliserade som faktiskt dyker upp vid Kungsängen och P7 utanför Lund får hjälpa till med räddningsarbetet, även om man i Lund åtminstone kan avdela personal till att sätta upp en stridsvagnstropp om två fordon.

Hade man haft samma låga inställningsgrad, alltså 15%, när vi kunde sätta 850 000 man i fält, hade vi ändå haft 127 000 man.

13:55 Landvetter Samhälle – Riksväg 40
Strax innan Landvetter samhälle utsätts plutonen ryska pansarbandvagnar för ett eldöverfall från hemvärnet. Pansarskott spränger en bandvagn, och skjuter av banden på en annan, som dock backar i en halvmåne bakåt och ner i skydd av vägvallen. De lägger rök och öppnar eld med automatkanonerna och kallar in granatkastareld.

13:56 Landvetter Samhälle – Riksväg 40
Riktskott från granatkastarna landar kort vänster om hemvärnets skjutställning. Hemvärnsplutonen börjar göra utdragning för flytt till alternativ skjutställning

13:57 Landvetter Samhälle – Riksväg 40
Full salva av granatkastareld landar i och kring hemvärnets tidigare position. Då man är på fötter för omflytt i skogen dödas tre man och fem såras. Manskap avdelas för att ta hand om de sårade, och andra halvan av plutonen går in i alternativ skjutställning och återupptar bekämpningen av pansarbandvagnarna.

14:00 Moskva
Man drar igång en andra presskonferens.

Svenska paramilitära styrkor har attackerat de ryska militärpoliserna i Slite, och Ryssland har inte sett sig ha något annat val än att bekämpa dessa och ta kontrollen över det av hävd rusiska Gotland. Man rapporterar att det svenska flygvapnet är neutraliserat. Man bjuder in Internationella Röda Korset och att övervaka situationen på Gotland, och då svenska paramilitära styrkor öppnat eld mot civila svenskar önskar man också internationell hjälp med hanteringen av skadade civila. Ny presskonferens utlovas klockan 1600.

14:05 Landvetter Samhälle – Riksväg 40
Nästa pluton pansarbandvagnar blåser rätt förbi eldstriden i 70 km/h och fortsätter mot Göteborg. Granatkastarelden är nu omriktad mot hemvärnets alternativa skjutställning, och de kan endast sporadiskt beskjuta fienden, vars skyttesoldater nu ligger i position längs bortre sidan av vägvallen och håller konstant eldgivning mot resterna av hemvärnsplutonen. Fjorton ryssar ligger döda tillsammans med två utslagna pansarbandvagnar. Hemvärnets förluster är nu sex döda och 11 sårade, inklusive plutonchefen. Stf plutonchef beordrar reträtt. Hemvärnschefen skickar sin reservpluton för att möta upp.

14:06 Visby Flygplats
En rote med två ryska attackplan och en rote med två jaktplan lämnar Visby med Landvetter som mål. Det samma lämnar Visby med Arlanda som mål.

14:08 Landvetter Samhälle – Riksväg 40
Den andra hemvärnsplutonen öppnar eld i ett eldöverfall efter Landvetter samhälle. En pansarbandvagn exploderar, men de övriga två fortsätter några hundra meter utom räckhåll för pansarskotten, innan de kallar in granatkastareld och börjar skjuta med sina automatkanoner. Några kilometer längre fram syns röken från sabotörernas vägspärr tidigare under dagen.

14:20 Östersjön – norr om Gotland
Kaptenen på HMS Halland tar en risk och sänder upp en radioboj för att kommunicera med Högkvarteret. Svaret kommer snabbt om skarpt läge, alla fartyg ur den ryska flottan är skarpa mål och fientliga. Bojen dumpas omdelbart, där den släpar kilometern efter ubåten, som omdelebart byter djup, fart och riktning. Ryska antiubåtshelikoptrar flyger mot bojen, och två jagare vänder av från flotteskadern i riktning mot bojen och området HMS Halland är i. I stridsledningscentralen ombord på Halland ser kaptenen över aktuella mål och vapenprioriteringar.

14:23 Riksväg 40
Eldstriderna vid eldöverfallen är för tillfället över, och en tredje pluton ryska pansarbandvagnar blåser förbi bägge dessa och fortsätter mot Göteborg. När de når sabotörernas vägspärr kör man helt sonika över de utbrända vraken från personbilarna och fortsätter ner för backen mot Göteborg utan motstånd. Man kör rakt genom tunneln under älven och vidare ut mot Skandiahamnen.

14:23 Landvetter Flygplats
Samtliga 10 pansarbandvagnar avdelade för att landsättas på Landvetter har nu lämnat flygplatsen. Resterande stridande personal får strida till fots, men en stor del av personalen är flygbaspersonal.

14:30 Vinga – Göteborg
RoRo-fartyget passerar Vinga Fyr. Inget motstånd. Allt kustvärn är nedlagt, och det finns ingen amfibiebataljon med kustjägare, sjömålsrobotar och mobilt artilleri att mobilisera. Den skall finnas i det brinnande Karlskrona, efter 12 månaders mobiliseringsperiod. Två kulsprutebeväpnade Stridsbåt 90 skvalpar obemannade i midsommarvågorna inne vid Käringberget.

14:35 Östersjön – norr om Gotland
HMS Halland avfyrar sex torpeder. Den ryska flottstyrkan detekterar ljud av avfyrningarna men kan inte lokalisera ubåten. Eskadern tar omdelbart och separerar två och två, samt fäller skenmål i vattnet. Några minuter senare börjar torpederna pinga sina mål aktivt när det bara är kilometern kvar. Nu intensifieras undanmanövrarna hos de ryska fartygen, och man tar till aktiva motmedel. Två torpeder missar sina mål, en torped träffar ett skenmål och en torped oskadliggörs. En torped träffar en rysk jagare som klyvs i två och sjunker inom några minuter, och en andra torped träffar ett underhållsfartyg, som börjar brinna med kraftig slagsida.

HMS Halland ändrar kurs och smyger i djupet. Den ryska flottstyrkan skjuter antiubåtsrobotar mot den position man gissar att ubåten fanns på, och dessa börjar aktivt söka efter mål. En robot får pejl på HMS Halland och susar efter. Halland släpper skenmål och ökar farten. Roboten träffar skenmålet, men tryckvågen skakar om HMS Halland som i övrigt undgår skador.

14:48 Skandiahamnen – Göteborg
Plutonen med tre ryska pansarbandvagnar anländer till Skandiahamnen och en eldstrid med hemvärnet tar sin början. Från RoRo-fartyget startar nu två ihopmonterade attackhelikoptrar och flyger iväg mot hamnen.

14:54 Skandiahamnen – Göteborg
Ankomsten av två attackhelikoptrar innebär ett snabbt slut på striden. Överlevande hemvärnsmän lägger ner vapnen och de ryska soldaterna blir fullt upptagna med att ta hand om fångar. De ryska förlusterna är en pansarbandvagn, fem döda soldater och tretton sårade. De svenska var tre dödade och tre sårade innan attackhelikoptrarna anlände. Två minuter senare var de 56 dödade och 17 sårade.

15:15 Skandiahamnen – Göteborg
RoRo-fartyget anlöper hamnen och börjar lasta av 5000 man, 100 stridsvagnar, 100 artilleripjäser, 200 pansarbandvagnar, och två isärmonterade attackhelikoptrar, allt medan två attackhelikoptrar hovrar över hamnen. I containerhamnen ligger det sedan tidigare ett civilt containerfartyg och väntar på att bli urlastat. Det är fulllastat med militär utrustning, tullen skulle kontrollerar de plomberade containrarna efter urlastning…

16:00 Moskva
Ytterligare en presskonferens. Denna gång visas en knivskarp TV-sändning från ryska ambassaden (utan ljud) som visar hur den svenska statsministern och den svenska kungen skriver under papper i närvaro av en uniformerad och väldekorerad rysk officer. Den ryska officeren läser sedan på ganska felfri svenska upp dokumenten, nu med ljud och med kungen och statsministern i bakgrunden. Dokumenten beordrar alla svenskar att lägga ner vapnen och sluta attackera ryska medborgare. Sverige avsäger sig också alla krav på Gotland, som skall få rätten att utropa sig till en egen nation. Fredsbevarande styrkor från Ryssland skall hjälpa den nya nationen att bibehålla stabilitet och fred i regionen.

Presskonferensen fortsätter. Man meddelar att man sänkt en svensk ubåt som attackerat ryska civila fartyg. En flygförbudszon utropas kring Gotland. Man för intensiva diskussioner med den blivande gotländska interimregeringen, och hoppas att allmänna val kan hållas på Gotland framåt hösten. Alla som idag är närvarande på Gotland eller födda på Gotland skall få rätt till medborgarskap, inklusive alla invandrare eller besökande utlänningar.

Inte många svenskar nås däremot av denna information. Oavsett så är alla besked om att motstånd eller mobilisering skall upphöra falska, om man får tro den information som finns i t ex telefonkatalogerna.

Läget är nu som följer.

Ryssland har 5000 man och fordon och utrustning i Göteborg, plus ca 1000 man på Landvetter flygplats. Man har drygt 5000 man på Gotland, där striderna helt upphört och hemvärnet kapitulerat. Visby Flygplats är liksom Landvetter och Arlanda nu ryska militära flygbaser. På Arlanda har man drygt 2000 man och 20 pansarbandvagnar, samt militärt flyg. Man fortsätter systematiska bombningar av militära mål i södra Sverige tills Sverige ovillkorligen lägger ner vapnen på söndagen, vid det laget har man dubblat styrkan på Arlanda, som sedermera ockuperar Stockholm.

Undantaget det svenska rätt chanslösa hemvärnet, speciellt chanslöst mot stridsvagnar och attackhelikoptrar, kunde Sverige sätta in mindre än 10 stridsvagnar och mindre än 10 pansarbandvagnar i södra Sverige, och ungefär 1500 man, eller färre än enbart de ryska soldaterna som flygits in till Arlanda.

Det utlyses nyval i Sverige, och en marionettregim på Gotland utropar landet till en egen nation som godkänner byggandet av Nordstream. Ryssland erhåller permanenta militärbaser på Gotland. De ryska ockupationsstyrkorna börjar lämna Sverige i samband med att den nyvalda svenska regeringen tillträder efter årsskiftet 2009-2010.

Ryssland får aldrig fatt på HMS Halland, som till slut söker asyl i tysk hamn när bränslet börjar ta slut.

Annonser

Etiketter: , , , , ,

15 svar to “Försvaret – Ett exempel PÅ TOTAL INKOMPETENS och OANSVAR”

 1. Cornucopia Says:

  Hej,

  tack för att du återproducerar mitt scenario helt enligt mina regler för detta (som jag nämnt någonstans), dvs med referens till orginalet och vem som har skrivit detta. Helt rätt.

  Sedan kan man diskutera taktiska och andra invändningar i all oändlighet förstås.Men som du skriver, det är inte relevant, principen kvarstår.

  Mvh

 2. sophiaalbertina Says:

  Cornucopia,

  Det var så lite så. Jag tycker ditt inlägg på ett mycket bra sätt, och i blixtbelysning tar upp vad det hela handlar om. Och för gemene man gör det glasklart vad konsekvenserna blir av den nuvarande politiken. Vad skall man med ett försvar till som inte klarar av sina grundläggande och fundamental uppgifter – dvs. att försvara sitt eget lands territorium.

  Detta är något som våra intälägänta politiker fullständigt har glömt och struntar i. I skön samverkan med högkvarteret.

  Och det bisarra är ju att vi s.a.s. betalar samma peng som när vi hade en real förmåga. Vilket är en otrolig bedrift i sig – i inkompetens.

  Om det inte vore så alvarligt så skulle man bara skratta åt eländet. Men vad det i grunden handlar om är VÅRA liv och Sveriges fortlevnad som ett fritt och demokratiskt samhälle.

  Och våra soldaters liv och chans att på ett någorlunda bra sätt kunna fullgöra sina uppgifter. Och inte som nu direkt ledas till slaktbänken p.g.a. bristande material, övning och ledning.

  Nåja, nu gör ju samma politiker sitt bästa för att ta ifrån oss våra fri- och rättigheter ändå. Just med hänvisning till att skydda oss mot yttre hot. Vilken förolämpning och hån mot vår intelligens och som medborgare i detta land.

  Och ännu mera skrämmande är att det med ett annat upplägg skulle kunna gå ännu fortare än i ditt scenario. Beroende på om syftet är att bara neutralisera och slå ut vissa delar av vår förmåga och samhällsapparat.

  Eller om man har mera långtgående politiska ambitioner ”för vår del”.

  För mig är det självklart att man alltid anger källa och referenser för det material som man använder. Syftet är ju att sprida information och fakta så att alla kan ta del av det.

  Keep up the good work

 3. Viking Says:

  Myten Ryssland+ Gottland = krig fyller i dagarna 60 år!
  Daxs att få huvudet ut ur det katta kriget och försöka att gå vidare.
  Vi har inte råd med obstruktörer som vill slösa bort våra skattepengar på onödiga militärmateriel och som försöker att sätt käppar i hjulet på samarbetet med vår viktigaste samarbetspartner i nästa decennium; Ryssland.
  Gilla läget eller dra!

  • sophiaalbertina Says:

   Viking,

   Intressant ”analys”.

   ”Gilla läget eller dra!” Till Ryssland kanske?

   Nu är det ju så att Ryssland är ett ekonomiskt korthus som håller på att falla samman. Redan i år så kommer man inte att klara av de gasleveranser som man tecknat kontrakt för (utan att man s.a.s. stänger av kranen själv).

   Man har sparkat ut eller med våld tagit över alla utländska bolag som har ägnat sig åt service eller utvinnig på gas och olje området. Och som bidrog med ny teknik.

   Satsningar på underhåll och förnyelse av maskinparken på gas och olje området är försumbara i förhållandet till behovet. Bara läckage av gas i rörsystemet är större än vad vissa länder i Europa importerar.

   35 % av valutareserven och ”förnyelsefonderna” har gått åt till att försvara rubeln och den ryska banksektorn efter kraschen i oktober

   Vidare har man en befolkning som stadigt minskar i antal p.g.a. självmord, fylleri och sjukdomar. Och där rysskorna ”vägrar” föda barn. Nativiteten är otroligt låg

   Så vad är det exakt som gör att Ryssland skulle bli vår ”viktigaste samarbetspartner” under nästa decennium?

   Eller kanske du menar att vi skall lära av deras eminenta hantering av journalister (kula i huvudet), oppositionella och minoriteter.

 4. Nikolaus Türner Says:

  Detta borde tryckas upp och distribueras till alla svenska medborgare.

  Detta är det faktiska läget, detta skulle kunna hända imorgon.

  Vem vill vänta på att Ryssland vill attackera Sverige, innan man gör något? Då är det redan för sent. På så sätt kan det väldigt populära argumentet att Ryssland aldrig skulle attackera Sverige kontras.

  Vem vill VÄNTA på att någon vill anfalla? Då är det redan för sent om man vaknar upp en morgon och främmande makt plötsligt har funnit att nu är tiden den rätta.

  Samtidigt som scenariot som utspelas i denna berättelse är fullt möjligt och genomförbart, tror jag att en sådan insats skulle vara väldigt vågad och uppfattas som enormt provokativ internationellt. Förutsatt att detaljerna om hur det gick till blir kända, förstås. Det är ingen självklarhet.

  Ett mer troligt scenario skulle vara en begränsad insats mot Gotland specifikt. Att isolera Gotland är enkelt, att upprätta luftskydd av Gotland är även det relativt enkelt med tanke på att den svenska beredskapen är så låg. En insats/ockupation av Gotland enbart skulle därför vara ett alternativ till det mer provokativa tillvägagångssättet som beskrivs här. Om så önskas skulle man kunna genomföra insatsen mot statsmakten och eventuellt Arlanda, så som beskrivs här, för att få ett snabbt erkännande och säkerställa att inget organiserat väpnat motstånd materialiseras.

  Sverige är ungefär som ett smörgåsbord idag, ryssen kan ta vad han vill, när han vill. Om han tar något beror det på att han är hungrig. Hur mycket han tar beror nog mer på hur hungrig han är, än vad som skulle uppfattas som för provokativt av omvärlden. För det är en chansning ryssen är beredd att ta, för kanske kan han snacka sig ur den situationen, eller rent av luras.

  • sophiaalbertina Says:

   Nikolaus Türner,

   ”Sverige är ungefär som ett smörgåsbord idag, ryssen kan ta vad han vill, när han vill.”
   Träffande beskrivning.

   Jodå, de finns många olika scenarios beroende som sagt på vad syftet är.
   Problemet för våran del, tack för det alla intälägänta politiker och högkvarteret, är ju att OAVSETT vilket scenario det blir så kan vi inget göra.

   Vad det gäller Gotland så har ju Nord Stream de facto redan ”tagit över” delar av östra Gotland med kommunens goda minne och gillande (100+ miljoner kr). Men det går ju som sagt inta att åtala någon som har köpt/mutat en hel kommun. Bara enskilda personer. Så det är fritt fram för vilken stormakt som helst att ”köpa” en kommun.

   Så i slutändan så behöver de kanske inte ens invadera, de har redan köpt allt.

   Se mitt inlägg:
   https://uddebatt.wordpress.com/2008/08/18/gazprom-and-nord-stream%e2%80%99s-strong-pr-drive-to-influence-local-governments/

 5. Nikolaus Türner Says:

  ”Viking” är helt ute och cyklar. Rent önsketänkande.

  Ryssland står inför en demografisk katastrof, förutom de ekonomiska problemen. Antalet födslar står för ca hälften av vad som behövs för att upprätthålla befolkningsantalet, såvida situationen inte förvärrats sedan sist jag läste om det. Vilket det mycket väl kan ha gjort.
  Samtidigt har man en HIV epidemi som sprider sig från området Novosibirsk, som är ett nav för opiumhandeln från Afghanistan. Från början var detta begränsat till narkomaner men har successivt spridit sig till ”vanliga” människor och är nu ett allvarligt problem. Myndigheterna blundar för problemet och ignorerar det fullständigt.

  Att säga att Ryssland skulle vara vår viktigaste handelspartner i detta århundrade är en överdrift, då Ryssland inte har någon teknologi eller varuhandel att erbjuda, endast råvaror. Råvaror som man gärna vill sälja men som oundvikligen tar slut. Ryska oljekällor har nått ‘peak oil’ och produktionen minskar oundvikligen.

  Vilken väg ut kommer Ryssland att ta? Detta land som fortfarande hyser starka ambitioner att vara en stormakt, trots alla problem.

  Är du en av de som vill vänta på att Ryssland har lust att ta Sverige, bara för att det är så enkelt? Eller är du en som tycker att vårat land är värt att försvara, trots alla idioter till politiker?

 6. Nikolaus Türner Says:

  Under min tid i AmfibieBataljonen så övade vi på försvar av Slite hamn. Jag vet därför att hamnen är ganska svår att försvara, iaf på det sätt AmfBat strider då man är väldigt sårbar för indirekt eld. Det fåtal öar utanför Slite kan lätt bestrykas med artillerield i rent förebyggande syfte, så att ingen motattack kan komma till stånd.

  Därför menar jag bör det finnas ett fast, permanent försvar av Slite hamn. Särskilt med tanke på utbyggnaden av kapaciteten som nu sker, då det ger Slite ett ännu högre strategiskt värde i försvaret av Gotland. Alternativt kan man ha rörliga robotramper (Rb15) som kan ge eld från nästan var som helst inåt landet, kombinerat med flyg eller radarspaning.

  Detta helt obeaktat det sorgligt obefintliga försvaret av Stockholm och övriga svenska kusten.

 7. Nikolaus Türner Says:

  ”Så i slutändan så behöver de kanske inte ens invadera, de har redan köpt allt.”

  Mot det perspektivet kan de säkert hitta någon gotländsk politiker som gärna utropar Gotland som självständigt. Att det sedan klirrar skönt i fickan av rysk generositet vore ju grädden på moset!

  Hur mycket skulle det kosta, några hundra miljoner kanske? Allt har ett pris.

 8. sophiaalbertina Says:

  Suck,

  Stockholm ja, Sverige är det enda land i världen som inte har något luftförsvar av sin egen huvudstad. När de eventuella stridsplan som finns kvar i Såtenäs har klargjorts, lyft och befinner sig över Stockholm så är det s.a.s. redan över.

  Och med flygvapnet koncentrerat till tre baser (i nuläget) så det naturligtvis det första man slår ut.

  Våra intälägänta politiker inser inte ens att genom detta så har de i dagsläget inget skydd själva, eller hela statsapparaten.

  Kommer till det som sagt hela nermonteringen av kustförsvaret, fasta och rörliga resurser.

  Men vi har ju gubevars vaktparaden! De brukar ju ha skinande blanka hjälmar så de kan väl alltid försöka ”blända” ryssarna.

 9. Nikolaus Türner Says:

  Jag är av samma åsikt som Cornucopia, pojkarna i högvakten skulle inte klara av att försvara sig ens mot ett gäng OBEVÄPNADE specialister. (Samtidigt skulle det vara relativt enkelt för dom att med tysta vapen neutralisera högvakten. Vill man smuggla in vapen så kan man, särskilt när man har tillgång till undervattensfarkoster och hela sveriges obevakade kust.)

  Likadant som SÄPO och diverse eventuella livvakter inte skulle klara av att skydda statsmän mot väl förberedda, välutrustade, vältränade specialister.

  Du ska veta att man i Sverige utbildar livvakter med principen att man helst inte ska använda vapen över huvud taget. Alltså, skydda objektet, ta sig ur den farliga zonen. Man vågar dessutom anse att man har för stort fokus på vapen i utlandet. De flesta livvaktsskolorna utomlands tränar eleverna i skytte, av den principen att man ska behärska sitt vapen då det kan vara avgörande i vissa situationer. Den svenska metoden och ”tänket” fungerar utmärkt, tills man hamnar i en situation då man inte KAN ta sig ur bakhållet, eller the ”kill zone” som man säger. Då måste man helt enkelt skjuta sig ut. Något som kan vara mycket svårt om man möter en förberedd motståndare med automatkarbiner och man själv har enbart puttefnutt pistoler.

 10. sophiaalbertina Says:

  Ännu större SUCK!

  Jag har sett en hel del av dessa livvakter men visste inte att de var så dåligt utbildade på vapen och vapenhantering. Vilket skämt! Och vilket svek mot den man skall skydda.

  Men det faller ju väl in i det övriga mönstret som vi har diskuterat här. Som sagt, det förelåg ju ingen hotbild mot Anna Lind. Hon blev ju bara mördad.

 11. Nikolaus Türner Says:

  Dåligt utbildade vet jag inte om dom är, dom kan hantera vapen. Det som saknas är den rutinmässiga hanteringen av vapen, att kunna sitt eget vapen och många andra. En livvakt kanske blir tvungen att använda ett annat vapen än sitt eget. Ju mer förberedd man är desto större chans att överleva om det smäller. Vapenhanteringen ska vara lika naturlig som att andas, av det enkla skälet att det kan rädda ditt liv och andras. Det är ju faktiskt din uppgift som livvakt.

  Därför tycker jag det är märkligt att SÄPO inte ägnar vapenhantering mer tid i utbildningen. Samtidigt har vi inte haft särskilt många skarpa situationer i Sverige, det kan ju ha något med det att göra kanske? Internationellt finns det massor av erfarenhet, SÄPOs perspektiv är, tja… svenskt.

  Vi har ju inga beväpnade vakter vi kärnkraftverken heller, det behövs ju inte. Hmmm… finns det någon som tänker i det här landet?

  🙂

  Kan inte låta bli att göra mig lite lustig över vissa saker.

 12. Observatör Says:

  Skrämmande läsning!

  Lägg till skräckscenariot det under de senaste 20 åren invandrade fundamentalistiska islams ohemula kravmaskin i Sverige och politikernas totala naivitet också i detta sammanhang så kan man bara säga – det är slut med det svenska samhällets demokratiska fri- och rättigheter för oss alla, inklusive alla islamister som flytt från förtryck i islamistiska stater. OBS jag har inte ens nämnt FRA-lagarna och allt annat i den vägen som är den sista spiken i undergångens likkistan. Alla bloggar och alla fria åsikter kommer i Sverige snart att vara ett minne blott. Åsikter tvingas snart gå under jorden.

  Det jag skriver nu kommer att vara åtalbart och jag kan spåras. Det är förtal av en regering, en riksdag och ett rasistiskt påhopp på många.

  Finanskrisen är ingenting att tala om. Den kan man arbeta och spara sig ur på några år. Men ett land som inte värnar om sitt eget försvar, lag och rätt, mänskliga rättigheter och personers integritet och som dessutom snart är styrt av av en mängd fanatiskt religiösa och enormt barnalstrande medeltida typer av galningar, ett sådant land är för 100-tals år förlorat i en diktatur av läskigaste slag. Sverige står redan idag inför en finlandisering som för en demokrati som ännu inte är KGB eller STASI-land överträffar Orwells vildaste fantasier. Historien visar vart vi är på väg.

  Läs rapporten om Rosengård som kom ut i veckan tillsammans med det ytterst tankeväckande scenariot om den tänkta möjliga invasionen ovan av Sverige. En situation råder redan när det gäller islam och en kan komma att hända.

 13. Försvaret – Det totala vansinnet och oansvaret fortsätter som om ingenting har hänt « UD/RK Samhälls Debatt Says:

  […] även mina inlägg:  Försvaret – Ett exempel PÅ TOTAL INKOMPETENS och OANSVAR,  Vi har en Försvarsmakt i fullständigt fritt fall – 2,  “Vi har en Försvarsmakt i […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: