Välkommen till Stasi och KGB land DAG 109 – IPRED och en Upphovs- och Copyrightlagstiftning som har blivit absurd för konsumenterna

Tyvärr så gäller fortfarande denna varning dag 109 och eländet fortsätter:

varning-2

Från och med 00:00:01 den 1 januari 2009 så lever vi i ett land med en TOTAL OFFICIELL MASSAVLYSNING a la Stasi och KGB.

Tack vare våra intälägänta politiker som har, i brott mot grundlagen, sålt ut allt vad fri- och rättigheter, och rättssäkerhet heter.

Och vansinnet fortsätter! Och verkar snarast ÖKA I TAKT! Datalagringsdirektiv, Telekompaket, ACTA, IPRED, IPRED2, FRA1 och FRA 2, Remote Searching ,  Polismetodutredningen etc.

Och här kommer mera om hur våra intälägänta politiker oförtrutet fortsätter att inskränka våra fri- och rättigheter. Och gör ALLT för att inskränka det där ”hemska och demokratiska” internet där de INTE kan styra och ställa som de är vana vid. Och där de blir avslöjade med byxorna nere när de kommer med osanningar och fakta fel. Eller inte vet vad de pratar om.

Jag menar, vad är det här? Skall våra medborgare VERKLIGEN kunna ifrågasätta va VI (de ”folkvalda” och regeringen) säger och påstå att vi ljuger när vi ljuger!

Vad är det för medborgare! Och det här skall kalas demokrati! När vi inte får bestämma själva utan en massa onödigt tjafs från våra undersåtar!

Och överlämnar rättskippningen till privata affärsintressen som numera har större befogenheter än polisen.

Som istället för att inse den unika möjligheten att för första gången i mänsklighetens historia göra kunskap och information åtkomlig och lättillgänglig här och nu ÖVER HELA VÄRLDEN för ALLA ”instantly”, istället gör ALLT för att begränsa denna frihet och att upprätthålla några få, stora bolags förlegade och teknik/konsument fientliga affärsmodeller.

Se där ett värdigt mål att offra alla medborgares fri- och rättigheter samt vår rättssäkerhet för!

Hur du kan skydda dig på ett någorlunda enkelt sätt mot STASI:S och KGB:S arvtagare:

(OBS. Passa på NU INNAN det är för sent att skydda dig. Våra intälägänta politiker pratar redan nu om att förbjuda en del av dessa skyddsmekanismer. Det hela blir mer och mer som i Kina eller Nord Korea. Eller Sovjet och Öst Tyskland när det begav sig. Dvs. som vanlig enkel, hederlig medborgare så måste du leva ett dubbelliv med en massa säkerhetsåtgärder och skydd för att freda dig mot statens och privata affärsintressens övervakning.)

http://frapedia.se/wiki/Hur_man_skyddar_sig_mot_avlyssning

http://www.digitalidag.se/wiki/Portal:FRA/Skydd

http://www.fraskydd.se/

Se även mina inlägg 

Välkommen till Stasi och KGB land DAG 52 – IPRED och en Copyrightlagstiftning som har blivit absurd för konsumenterna

Välkommen till Stasi och KGB land DAG 47 – Björck avgår i protest mot FRA lagen

Välkommen till Stasi och KGB land DAG 41 – Kriget mot kunderna och medborgarna

Välkommen till Stasi och KGB land DAG 35

Välkommen till Stasi och KGB land DAG 25 

Välkommen till Stasi och KGB land DAG 10

Välkommen till Stasi och KGB land DAG 9

Välkommen till Stasi och KGB land DAG 5 forts.

Välkommen till Stasi och KGB land DAG 5

Välkommen till Stasi och KGB land DAG 3

Välkommen till Stasi och KGB land DAG 2

Välkommen till Stasi och KGB land DAG 1

Med flera

Piratchock: Ett halv folkparti på 36 timmar!

http://swartz.typepad.com/texplorer/2009/04/piratchock-ett-halv-folkparti-p%C3%A5-36-timmar.html

Mellan klockan 18:41 och 18:42 igår den 17 april 2009 passerade Piratpartiet (pp) medlemsantalet för Folkpartiet (fp), 17.799 medlemmar. Fp har funnits i sin nuvarande form sedan åtminstone 1934. Piratpartiet sedan 2006.

Idag mellan kl 22:04 och 22:05 passerade Piratpartiet Kristdemokraterna (kd), som har 22.919 medlemmar. Under den minuten tillkom 32 medlemmar till (pp).

Sedan Pirate Bay-domens kungörande, hade Piratpartiet lagt mer än ett halvt Folkparti till medlemsantalet kl 23:25 den 18 april 2009 (23.610 medlemmar totalt).

På 36 timmar och 25 minuter hade man adderat 50 % av Folkpartiets medlemsskara.

Vad händer??

Kommer Sverige 2009 att bli motsvarigheten till Summer of Love i San Francisco 1967 ?? En motkultur som då bestod av ”sex, drugs and rock’n roll”, anti-kommersialism, ”sharing”, motstånd mot kriget (Vietnam). Sånt där som alla talar om i framtiden och ser nostalgiskt tillbaks på? Det där epokgörande skiftet när nya värderingar bröt igenom? Kanske!

Med finanskrisens flopp och den äldre generationens attack på de nya gemenskaper som uppstår genom nätet finns förutsättningarna. Med krig som inte leder framåt. Motkulturen behöver inte se ut på samma sätt och inte ens manifesteras fysiskt i form av en massa människor som dras samman på en plats som i Haight-Ashbury/San Francisco. Nu kanske samlingarna sker virtuellt? Om man i den fysiska världen får ihop 1000 personer med en dags varsel är det stort idag.

Alla kan sprida sina idéer och påverka andra. Jag fick ett anonymt mejl idag som jag blev glad över. Jag vet inte vem det är. Personen skrev: ”hej oscar, det är nu dryga 3 år sedan jag började följa vad du skrev på din blogg och började intressera mig, idag förstår jag… i går blev jag piratpartist och idag var jag på medborgarplatsen..det låter ju inte så mycket..men ditt skribentjobb har givit mig mycket..och idag är jag en mycket klokare människa..”

Jag kan ha fel. Men jag misstänker att de som inte hängde med under nätgenerationens revolution 2009 kommer att ångra sig. Det är upp till oss alla vad som sker nu. Let it rock!!

Jag gillar alltså Piratbyråns Tobias Anderssons Facebookstatus igår och är nyfiken framåt: är imponerad och jävligt peppad av alla 1000 gräsrotsprojekt som växer ur det här jävla spektaklet. snart alla flottiga direktörer kommer ni bittert ångra att ni försökte stöpa om vårt internet till en kabeltvkanal!”

VIi älskar nätet. Bara fantasin sätter gränser. Kom ihåg det!

 

Det fattas några ord i SvDs rubrik

http://rickfalkvinge.se/2009/04/19/det-fattas-nagra-ord-i-svds-rubrik/

”Piratpartiet har fått fler nya medlemmar de senaste 48 timmarna än MP har sammanlagt.”

 

Här kan ni se piratpatiets medlemsutveckling i REALTID:

https://pirateweb.net/Pages/Public/Data/MemberCountHistory.aspx

När detta skrivs så har Piratpartiet 29212 medlemmar:

Alltså på morgonen den 17 april så hade man ca 14.700 medlemmar: Nu 2 dygn senare så har man mer än fördubblat detta och är nu STÖRRE än MP och VPK  TILLSAMMANS. Och större än FP och KD.

Deras ungdomsförbund är LIKA STOR som Grön ungdom, CUF,  KDU och SSU är TILLSAMMANS.

Och då skall man komma ihåg allt det fusk som har förekommit bland de etablerade partierna för att blåsa upp sina medlemssiffror för att MAXIMERA bidrag på ALLA nivåer.

Snart är det EU val och då om inte förr är det dags att skick en mycket tydlig signal till de etablerade partierna att vi har fått nog av alla dessa lögner och inskränkningar i våra fri- och rättigheter!

Här kommer ett litet urval av artiklar och inlägg som behandlar frågan:

 

Pirate Bay: Anakatas kommentar till världen.

http://swartz.typepad.com/texplorer/2009/04/pirate-bay-anakatas-kommentar-till-v%C3%A4rlden.html

”Det är alltså Gottfrids kommentar: ”Som en hund!”.

Det är en bra kommentar. Processen handlar ju just om den obönhörliga och svårbegripliga byråkratin som mal på utan självreflexion. Man förstår aldrig vad poängen är.

Faktum är att några av Sveriges främsta entreprenörer just blivit dömda till fängelse. De har skapat något stort: En community som attraherar mängder av människor som vill dela med sig av digital information. Alla kunde ha gjort detta. Skivbolag, Hollywood, avdankade popstjärnor, ja vem som helst. Det gjorde de inte. Google försörjer sig på att sälja annonser på en replikerbar standardtjänst som att söka bland webbsidor. Filmbolag skulle kunna göra samma sak genom att starta ett eget ”Pirate Bay”. Men det vill man inte. Man vill ta betalt per exemplar trots att den modellen egentligen är död.

Min gamle affärskollega Jon Karlung, Bahnhofs VD, skrev ungefär så på Newsmill nyligen: Fildelningslagen ekonomisk katastrof för Sverige, som han uttryckte det. Helt korrekt. Vi ligger ju längst fram i Sverige!

 

Upphovsrätt är inte ”viktigast av allt”

http://opassande.se/index.php/2009/04/18/upphovsratt-ar-inte-viktigast-av-allt/

”Numera använder man mobiltelefoner att surfa och chatta med. Ofta åker laptops fram när folk möts – det kan vara för att kolla var saker finns, se en rolig grej, skicka ett mail, informera sig i största allmänhet. Internet är där vi är – hela tiden. Vi är internet.

Det statiska, det planerade försvinner i allt större utsträckning. Nätet finns där hela tiden, likväl som jag träffar folk runt ett fikabord som i en chattkanal, betalar räkningar, läser tidningar, beställer och bokar, handlar… Webben är inte en svårflyttad tv i vardagsrummet, helt enkelt, utan en integrerad del i våra liv.

När vi kämpar för rättigheter online kämpar vi för att ha rättigheter punkt slut. Det handlar inte om att ha ”rätt” att ladda ner gratis. Det handlar inte om att ha ”rätt” att vara elak mot någon online som man emellanåt får intryck av i rapporteringen.

Det handlar om grundläggande rättigheter som att få yttra sig, kommunicera privat och inte bli omyndigförklarad i sitt vardagsliv.

Det är ganska många rättigheter som hamnar på undantag i upphovsrättens namn. Att vilja se över upphovsrättslagstiftningen för att få den i samklang med andra rättigheter är inte anarkistiskt. Det är en förutsättning för samhällets demokratiska utveckling.”

 

Tingsrätten har bestämt – TPB är cheferna över internet och oss alla

http://opassande.se/index.php/2009/04/17/tingsratten-har-bestamt-tpb-ar-cheferna-over-internet-och-oss-alla/

”Svärmen har således fått några ”chefer” utsedda av tingsrätten, amerikanska konglomerat och svenska politiker. Svärmen som består av miljoner människor varav alla hjälpt till att bidra till The Pirate Bays popularitet. Svärmen som skapat deltagarkultur och fört utvecklingen framåt med hjälp av ny teknik för att vi velat det.

För att amerikanska särintressen ska få rätt att monopolisera oss döms killarna för något vi alla varit med om att bygga upp och eftersträva. Fildelning kommer att fortsätta, inte ens The Pirate Bay kommer att stängas ner. De döms för att det ser bra ut (inför vilka kan man ju undra) men har inte någon anknytning till verkligheten.

Det är frestande att be Fredrik, Peter och Gottfrid om ursäkt för att de får klä skott för min och andras önskan om ett utvecklande och öppet samhälle med demokratiska grundprinciper och aktivt tagit del i The Pirate Bays utveckling. Men istället blir det ett stort tack. Tack för att ni envisats, orkat och stått raka i ryggen. Kampen går vidare och jag ska göra vad jag kan för att hjälpa till.

Det lär väl komma in lite analyser om domen, men redan nu är det svårt att inte fundera över konsekvenserna. I vilken utsträckning är länkar till upphovsrättsskyddat material olagligt, undrar man så smått. Frågan är om jag nu gör mig skyldig till ett brott som länkar till det här? Eller det här? Begår jag en olaglighet som söker efter filer via google, rent av, eller är det google som gör fel när de gör information tillgängligt i länkform?

Artister som av olika skäl inte är anknutna till konglomeraten – bryter de mot några lagar som försöker nå människor på egen hand när de använder sig av fildelning? Eller är det okej att de straffas utan att ha gjort något illa? Jag undrar detta eftersom om man bestämmer att The Pirate Bay är olagligt har man sumariskt bestämt att alla länkar på siten till innehåll är olagliga – ett direkt slag mot deltagarkulturen.

De konsekventa attackerna mot tekniken för med sig att möjligheter försvinner. Ett argument som ofta använts av motståndare till deltagarkulturen – ”man kan ju välja själv om man vill bli fildelad”. Nej, det kan man inte om domar av det här slaget är något att utgå från. Förbjuds tekniken förbjuds utveckling och nyskapande. Det handlar om tekniken, att försöka lägga ut dimridåer och påstå motsatsen är nästan larvigt.

Det får konsekvenser i både stort och smått. Väldigt mycket av det som finns på min blogg, t.ex. är länkar till vad andra skapat, sagt eller skrivit. Min kunskap är nästan helt avhängigt av vad jag lärt mig från andra, till och med. Vilken information kommer vara laglig att dela med sig av, vem bestämmer det – amerikanska konglomerat?

Hur långt ner sträcker sig kaninhålet?”

 

Älskade internet

http://www.expressen.se/1.1537699

” Att det skulle bli en fällande dom för de åtalade bakom The Pirate Bay hade nämligen redan läckt ut. Också det en intressant detalj i ett samhälle där vissa desperat försöker kontrollera information och kommunikation.”

”Jag säger inte att det inte finns skäl att vara ledsen. Efter att ha suttit i den där rättssalen i Stockholms tingsrätt och med egna ögon sett nämndemännen slumra till under förhandlingarna bekymrar det mig såklart att de ändå kände sig bortom rimligt tvivel säkra i ett mål som nästan helt saknar bevisning och där själva grundfrågan inte gäller om de åtalade är skyldiga utan om något brott över huvud taget begåtts.

Självfallet finns det också anledning att känna sorg över hur vissa specifika näringslivsintressen försöker döda internet och avskaffa grundläggande medborgerliga rättigheter.”

Det går inte att se Pirate bay-domen skild från upphovsrättslobbyns försök att via EU få stänga av misstänkta fildelare från internet utan rättegång, via ACTA få genomsöka vanliga resenärers datorer på jakt efter fildelat material, eller via Ipred få ta över det jobb som i normala västerländska demokratier utförs av polisen.”

” Som Jan-Hugo Stenbeck en gång sade vinner teknik alltid över politik.

Det här var på den tiden svenska staten ensamt ville bestämma över vad vi fick se på tv. Nu vill underhållningsindustrin bestämma över vad vi får säga och göra på nätet. De vill göra om internet till just kabeltv, med oss som maktlösa konsumenter av deras utvalda produkter.

Där står de inte bara mot tekniken. De måste också kämpa ner miljontals människors kärlek till den revolution som internet innebär. Domen i dag är bara bränsle för elden i våra hjärtan. Det är en strid de aldrig kan vinna.”

 

Alla andra får skylla sig själva när dörren är olåst…

http://minamoderatakarameller.blogspot.com/2009/04/alla-andra-far-skylla-sig-sjalva-nar.html

”Min första tanke när jag hör om domen mot TPB är att romanen Fahrenheit 451 blev verklig den också precis som 1984. Jag såg filmen Fahrenheit när den kom 1966, Truffaut regisserade. Då handlade det om att bränna litteratur och i stället visades underhållning på interaktiva TV-skärmar. Det känns som om det tagits ett steg längre nu och man vill få kontroll över interaktiviteten och skärmarna. Känns oroande och mycket bakåtsträvande. Kolla på bokbränningsscenen från filmen här. Den går inte att bädda in… Ännu en begränsning av internet.

Det blev alltså fängelsestraff för alla fyra i TPB och ett oerhört stort skadestånd. Otroligt. Vad är detta annat än en politisk dom egentligen? Politiken får dessutom numera skötas av särintressen, det är en obehaglig utveckling. För samtidigt är det en dom helt i avsaknad av politisk fingertoppskänsla och framtidsvision. Domen är en skam för politiken tycker jag och ett urtypiskt exempel på när man inte ser skogen för bara träd. Har man väl funnit ett träd så stannar man där och låtsas inte om hur de andra påverkar i omgivning. Det är lite skrämmande. Hur särintressen som film- och musikindustrin kan få så stort inflytande på det politiska arbetet är inget annat oroande.

”Artister som kopplas samman med musikindustrin kommer att få dåligt rykte och vi lyssnar hellre på de andra och i längden så drabbar de det alla. Jag kommer aldrig mer att lägga en spänn på något som passerat via film- och musikindustrin, det får bli en princip att hålla sig till i fortsättningen. Sonyprodukter är sedan länge bannlysta i vårt hem sedan de höll på och installerade rootkit på våra datorer, och det har gått utmärkt att klara sig utan dem, det finns andra märken.”

” Deeped skriver på sin blogg att TPB-domen är ett slag mot demokratin. Man kan inte göra annat än hålla med honom om det. Vem som helst kan bli åtalad genom att särintressen kräver det. Vart tog rättsamhället vägen? Skrämmande ur den synvinkeln. När man sedan får höra av närvarande att nämndemän satt och sov under rättegången så blir man uppbragt av den anledningen. Var det inte intressantare än så det här hörrni? Ni dömer människor till fängelse och stora skadestånd och så sitter ni och sover under rättegången. Vad är det för stil?.”

 

Politiker vs Industri och Lobbyister.

http://farmorgun.blogspot.com/2009/04/politiker-vs-industri-och-lobbyister.html

” Enligt skolboken ska politikernas roll vara att stå upp för medborgerliga intressen när företrädare för företag och lobbyister med uppdrag för olika särintressen tränger sig på. Men, här blir det på nytt tydligt att i avvägningen mellan att slå vakt om medborgarnas fundamentala fri- och rättigheter gentemot industri och lobbyister, så väljer alltför många politiker att gå ärenden åt de senare. Att nyhetsförmedlingen om Telekompaketets innehåll blivit en ”kulturfråga” har sin förklaring i att Frankrikes president Sarkozy jobbar stenhårt för skrivningar i paketet, som ska möjliggöra för honom att stifta egna lagar hemma i Frankrike (DN) för att kunna filtrera/censurera innehållet i kablarna samt se till att telebolag och operatörer binder upp medborgarnas d v s kundernas beteende i civilrättsliga avtal med sanktionsåtgärder. Vad som håller på att hända är att vi medborgare görs till kunder på nätet och därför är det politikernas plikt att skriva in de demokratiska fri- och rättigheterna i direktiven för ett nät där vi verkar som medborgare! Detta borde infrastrukturminister Åsa Torstensson och hennes sakkunnige Henrik Hansson liksom förhandlaren Jörgen Samuelsson i Bryssel inse. Och en hel del andra politiker, som verkar där nere i Bryssel. Triangulering, som förhandlingarna där nere kallas, pågår.”

 

Regeringen: Internet ska regleras med konkurrensrätt

http://www.erikjosefsson.eu/blogg/2009/04/17/regeringen-internet-ska-regleras-med-konkurrensraett

”Där kom det. Rapportören Harbours uppfattning att det är konkurrensrätten som ska användas som verktyg för att reglera Internet delas av regeringen. På frågan om Deutsche Telecom ska få blockera Skype svarar Henrik Hansson:

Men vi tycker givetvis inte att det är en önskvärd utveckling att vissa tjänster medvetet blockeras på nätet. Hur man ska formulera lagtext som tillåter det förra, men inte det sistnämnda vet jag ärligt talat inte. Det är därför som jag lutar åt att det är bättre konkurrensrätten tar hand om det här problemet.

Ett katastrofrecept helt enkelt. Och ett falskt argument. Åtalspunkten ”missbruk av dominerande ställning” kan bara användas om marknaden är definierad. Jämför med browsermarknaden (pressmeddelande från ECIS):

The Commission’s investigation follows a complaint by Opera, the Norwegian browser developer. Despite consistently lower user satisfaction ratings for IE, the Microsoft browser maintains its dominant position as the gateway to the World Wide Web because of illegal bundling with the Windows operating system. Other browsers that are rated superior to IE cannot compete on their merits. Similar tying practices have already been condemned by both the Commission and European Court of First Instance with respect to Windows Media Player.

Skype och T-Mobile är inte konkurrenter på samma marknad. Hur mycket än Torstensson&Co hoppas att Skype och T-Mobile ska vara konkurrenter.

Så här förklarar MEP Roger Helmer hur fint det är tänkt (precis som Hansson):

Many of the amendments he has tabled boost transparency so that consumers will be able to make informed decisions about which services they would like to use

Jättebra, vi får alltså välja vilka tjänster vi vill ha. Vidare:

This would mean that if Internet Service operators decide to restrict access to certain services (which is the current situation, for example, where Skype is currently blocked on some mobile phones), the consumer could then decide not to use that service provider and opt for another one, which does provide Skype.

Torstenssons vision är alltså att vissa interentleverantörer ska konkurrera med att tillåta Skype. Andra kanske med att tillåta Wikipedia, eller bittorrent, eller nåt annat. Om du vill ha Spotify måste du byta interentleverantör. Välkommen Till Internet Med Extra Allt!

Här ett citat från en person som jag ska berätta vem det är i mina memoarer:

I agree entirely that it would be ridiculous to leave this to competition law. It just cannot handle such situations. This would be the same as doing nothing at all.

Torstensson&Co vill alltså se till att Post och telestyrelsen inte kan göra ett skit om vi får en Skype/T-Mobile-situation i Sverige, eller en Comcast v. Vuze. Toppen. Vuze är en ”entertainment platform”. Comcast levererar ”cable services”. Samma marknad? Knappast.

De som vill läsa på kan titta i kapitel 4.2 EU competition law och 5.3 Ideas on
prioritisation regulation här.

Hur var det nu med finanskrisen? Pratar man inte om att man måste reglera finansmarknaderna? Bara en tanke…”

 

TPB: I dag börjar kriget om framtiden på allvar

http://henrikalexandersson.blogspot.com/2009/04/tpb-i-dag-borjar-nog-kriget-om.html

” Samtidigt lever vi i en värld med hyperdistribution. I princip all form av information (däribland underhållning) går att sprida blixtsnabbt till en global publik. Så ser det ut. Det kan inga tingsrättsdomar ändra. Så i praktiken innebär domen ingenting.

Grundproblemet finns kvar: Det finns en jätteklyfta mellan tekniken och informationssamhället å ena sidan – och nöjesindustrins förlegade affärsmodeller å den andra.

Detta väcker frågan: Vad tänker politikerna och nöjesindustrin göra nu? Vilka vapen har de att ta till när fildelningen inte försvinner trots speciallagar och trots att de kastar folk i finkan?

Eftersom nöjesindustrin envisas med att se sig själva som distributörer av information i fysisk form i en värld som i övrigt blir allt mer digital – så har den bara en väg att gå.

Det är att driva politikerna att införa nya inskränkningar av internets frihet; att införa mer övervakning; att lagstifta om hårdare straff; att strypa det fria informationsflödet och att börja bekämpa själva tekniken.

Och de kommer ändå inte att lyckas. De kommer att ställa till med svår skada på vägen. Men de kommer inte att lyckas bättre än de som en gång försökte stoppa till exempel tryckpressen eller den mekaniska vävstolen.

 

EU: Fulspel om förlängd upphovsrätt

http://henrikalexandersson.blogspot.com/2009/04/eu-fulspel-om-forlangd-upphovsratt.html

 

Bananrepubliken Sverige

http://henrikalexandersson.blogspot.com/2009/04/bananrepubliken-sverige.html

” Nu när allas blickar tycks vara riktade mot vårt rättsväsende, kan det vara på sin plats att påpeka en sak som är väldigt orimlig.

I Sverige stiftar politikerna lagarna – sedan sitter det politiker och dömer i våra tingsrätter.

I demokratier brukar man anse att det är bra med maktdelning. Men inte i Sverige. Här har vi en modell som möjliggör politiska domar. Det är synd att grundlagsutredningen inte brydde sig om att ta tag i detta problem.”

 

Kommer TPB-domen att leda till nätcensur?

http://henrikalexandersson.blogspot.com/2009/04/kommer-tpb-domen-att-leda-till.html

” Efter domen mot The Pirate Bay vill nöjesindustrin att internetoperatörerna blockerar siten i sina nät. De lutar sig bland annat mot tingsrättens märkliga glidning om att själva bittorrentprotokollet skulle vara något konstigt eller olagligt.

Operatörerna vägrar dock, tack och lov. Än så länge, får man väl tillägga.”

 

Kulturklimatet i Sverige 2009

http://henrikalexandersson.blogspot.com/2009/04/kulturklimatet-i-sverige-2009.html

 ”Ett antal författare och musiker hoppar upp och ner av glädje över att människor som hjälpt andra att ta del av deras verk kan komma att kastas i fängelse.

Närmare bestämt ett antal författare och musiker som oftast säger sig vara vänster, går omkring i Che-tröjor, dissar kapitalismen, vill skatta ihjäl företagen och applåderar när Lars Ohly talar om det klasslösa samhället.

Vi lever i intressanta tider.”

 

Ingenting räcker

http://anders.mmmalmo.se/2009/04/17/ingenting-racker/

Två veckor efter Ipred-lagen trädd i kraft hade trafiken på internet gått ner – ordentligt. Antipiratbyråns Henrik Pontén sa då följande till Metro Teknik:

” …effektmässigt var det nog ingen som hade trott att trafikminskningen skulle bli så kraftig. Eller att den skulle hänga kvar så länge”.

Jag tycker att det var ett intressant uttalande. För om Antipiratbyrån inte trodde att lagen skulle påverka användarnas beteende, vad skulle då krävas för att uppnå målet att stoppa den illegala fildelningen?

Sanningen är att det kommer att krävas en snabb följd av strängare lagar, en utbyggd övervakning av människors kommunikation på internet, en flora av integritetskränkande åtgärder och – till sist – ett förbud mot att vara anonym på internet för att ens komma en bit på vägen.

Ja, sanningen är faktiskt att INGENTING RÄCKER.

Det kommer alltid att krävas att vi tar ytterligare ett steg. Puttar ytterligare några principer åt sidan. Anpassar oss ännu mer till en syn på demokrati och yttrandefrihet som liksom bara råkade sig smyga sig in i våra hem och plötsligt en dag bodde där. Och då rättar vi oss efter situationen, vänjer oss och säger saker som att det där med telekommunikation kan väl ändå inte handla om mänskliga rättigheter.

Nu hittar vi inte bara medborgarna på ena sidan, allt mer trängda av lagar som de upplever som integritetskränkande, så utskuffade på kanten att de hamnat i en motsatsposition till staten, utan också operatörerna som även de har börjat att reagera.”

 

Nedlåtande snack från de som vill försvaga internetfriheten

http://lars-ericksblogg.blogspot.com/2009/04/nedlatande-snack-fran-de-som-vill.html

” Några mörkermännskor anser att internets frihet är en slags lyxfråga för de som inte svälter. Att ”svältande barn” inte ser internets frihet som en mänsklig rättighet.

Vad vet de om det?

Jag tycker det är ett tecken på att dessa censurivrare inte inser vad internet står för. Eller så inser de det och vill begränsa denna utomordentliga demokratiska kanal, de vill inte demokrati!

Dessutom är det en nedlåtande människoskyn att tillskriva människor åsikten att den som svälter inte har en önskan efter frihet och demokrati.

Demokrati och demokratiska rättigheter brukar vara en väg bort från svält.

Svält är ett relativt begrepp. Och kan omfatta annat än fysisk svält. Varför ska vi, som anser oss leva i den rika världen, tala om för andra vad som är viktigt för dem?

Internet är faktiskt något av det bästa som hänt yttrandefriheten, det har gett tillgång till information och möjlighet till debatt och tankeutbyte. Allt detta är grundvalar för demokrati.

I länder utan demokrati är internet dynamit! Den som strävar efter spridning av demokratin borde glädja sig över att det finns internetcaféer snart sagt i varje buske även i den del av världen som anses fattig. Som internetanvändare (och resenär) vet jag att så är det.

Är det fel att fattiga vill smaka på den demokratiska frihet som internet är?

Är det rätt att begränsa internets frihet i hittills som demokratiska ansedda länder? Som vårt.”

 

Domen är en fällande dom mot demokratin

http://deepedition.com/2009/04/17/domen-ar-en-fallande-dom-mot-demokratin/

”Konsekvenserna av TPB-domen är så långtgående att det svindlar. Anders Mildner skriver bland annat om det idag.

Idag kan du bli åtalad i åtal som i princip är beställda av företag. I princip handlar om att rättegången tar vid där razzian mot TPB 2006 slutade.

Idag kan du bli fälld utan några som helst vettiga bevis. Uppsåtsbrott är knappast något som är enkelt.

Idag kan du få betala gigantiska summor för att ha skapat en sajt som ger människor möjligheten att dela material – oavsett dess copyrightmässiga status. Oavsett vilken del i kedjan du är. Bye bye bredband.

Idag slutade Sverige att vara en demokratisk rättstat. (Och Dick Harrisson visade sig ha icke-demokratiska, extremt egoistiska åsikter. Precis som att Journalistens ledare uppenbart är ointresserad av saker som rättsäkerhet. Eller att få fakta rätt – TPB rättegången handlar inte om att de fyra åtalade stulit något. Giertta är en sak – hjärna verkar vara en annan.)”

 

Dags att stämma Google och Yahoo.

http://erikhultin.se/04/dags-att-stamma-google-och-yahoo.php

”Detta räcker nästan för att man ska drabbas av andnöd p.g.a. ilska. Jag antar att det är sådant elände som detta som våra folkvalda anser är rättssäkert, och då kan vi bara konstatera att Sverige är mycket, mycket illa ute.

Jag använder inte TPB och jag känner ingen av de dömda. För min del så kan det alltså kvitta ifall TPB finns eller ej. Min reaktion på domen kommer sig helt av att domen är så fullständigt absurd. De åtalade döms alltså skyldiga till något så fantastiskt som ”medhjälp till upphovsrättsbrott”. De har alltså inte själva begått upphovsrättsbrott, utan de har tillhandahållit en sökmotor som länkar till upphovsrättsligt skyddat material.

Jag testade att söka på Google med sökorden britney spears torrent och där fick jag 1.580.000 träffar. Det är kanske inte någon överraskning att mängder av dessa träffar leder direkt till sidor där man med en eller två knapptryckningar kan starta nedladdning via Bittorrent. Jag har inte brytt mig om att undersöka hur det ser ut på Yahoo, utan jag gjorde samma sökning på svenska sökmotorn sesam.se (ägs av Schibsted som även äger bl.a. Aftonbladet) och fick ännu fler träffar där.

Enligt rådmannen Tomas Norström så har de åtalade ”främjat brott mot upphovsrättslagen bland annat genom välutvecklade sökfunktioner”. Ööööööh… Enligt exakt samma parameter så är i princip alla sökmotorer lika skyldiga/brottsliga som The Pirate Bay. Att man har kunnat ladda upp torrent-filer till The Pirate Bay omnämns av denna rådman i någon form av försök att verka initierad. Och??? När blev torrent-filer olagliga???

Undermålig kunskap och insikt samt en övertro på förträffligheten hos musik- och filmindustrins argument är det som ligger bakom denna skandalösa dom.

Går man vidare och tittar på straffet och skadeståndet så kanske följande kan tjäna som en lite jämförelse.

– Ett års fängelse kan man få om man t.ex. döms för rattfylleri, grov misshandel eller våldtäkt av barn. Ett års fängelse dömde tingsrätten för samtliga 4 åtalade i TPB-rättegången.

– Skadestånd vid våldtäkt kan ofta ligga på ca 75.000:-. När det blir riktigt eländigt så kan det bli rekordskadestånd. En 13-årig flicka fick nästan en halv miljon kronor i skadestånd, men hon hade våldtagits av sex män i fyra månader. 30 miljoner kronor dömde tingsrätten ut i skadestånd för de 4 åtalade i TPB-rättegången.

Var finns det någon som helst rim och reson i allt detta och exakt hur godtyckligt har tingsrätten kommit fram till skadeståndsbeloppet?”

 

När är en seger en seger?

http://erikhultin.se/04/nar-ar-en-seger-en-seger.php

IFPI anser att segern är så total så att de nu kräver att The Pirate Bay ska censureras/stängas av från internet av internetoperatörerna. Telia Sonera-juristen Patrik Hiselius konstaterar att någon avstängning inte är aktuell, dels för att domen ännu inte vunnit laga kraft och dels för att domen är en dom mot The Pirate Bay och ingenting annat. Advokaten Monique Wadsted (som själv har begått våld på upphovsrätten på sin hemsida) anser att de svenska internetoperatörerna borde ta sitt ansvar och fundera över vad de tjänar pengar på. Samma sak borde då även gälla datortillverkare, tillverkare av mp3-spelare, mobiltelefoner och allehanda andra möjliga påhitt. Kanske borde även Microsoft se till att stoppa sin mediaspelare, eftersom man ju kan använda den för att lyssna på olagligt nedladdad musik.

Ludvig Werner, styrelseordförande i Ifpi, visar tydligt att han ännu inte har förstått vad en torrent-tracker är när han säger: ”Det är klart att nu finns det bevis från domstol på att den här sajten sprider olagligt kopierade filer”. Hur många gånger man än upprepar detta mantra så innehåller en torrent-tracker inget upphovsrättsligt skyddat material. Det är en sökmotor, vare sig mer eller mindre. Trackern länkar till det skyddade materialet, inget annat.”

”Detta med snedfördelningen av pengar i branschen är en indikation som många politiker bör ta till sig. Vi kan inte lagstifta genom att lyssna ensidigt på kommersiella intressen. Det finns så många andra saker att ta hänsyn till.

Trots att den nuvarande upphovsrättslagstiftningen är klart otidsenlig så tas nu på torsdag frågan om förlängning av upphovsrätten upp i EU. Detta trots att det idag finns många artister som anser att detta enbart leder till högre kostnader och inte gagnar artisten själv. Läs mer om detta på Sound Copyright. Det ÄR INTE upphovsrättsindustrin som äger (eller ska äga) internet. Ett fritt internet är en väg för medborgare att både söka information och använda sin lagstadgade rätt att uttrycka sig. Det är svårt att göra detta via t.ex. kabeltv-nätet, eller hur?”

 

Sociala medier behöver lagskydd

http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/artikel_2756153.svd

”Konflikten mellan upphovsrätt och ny teknik är gammal, och det här är långt i från den första rättegången som prövar vilket ansvar en teknikutvecklare har. När videobandspelaren kom i slutet av 1970-talet beklagade sig tv-bolagens jurister över att människor stal tv-material genom att spela in det på videoband.

Att kontrollera vad tv-tittarna gjorde i sina vardagsrum var förstås omöjligt, så upphovsrättsindustrin valde att i stället angripa tekniken.

I en uppmärksammad rättsprocess stämdes elektronikjätten Sony av Universal, Disney och andra stora filmbolag. Sony hade enligt filmindustrin ett medansvar för alla upphovsrättsintrång som gjordes med hjälp av Sony-utrustning. Rättsprocessen pågick fram till mitten av 1980-talet och resulterade i att Sony helt friades i den amerikanska Högsta domstolen.

En princip som domstolen slog fast i Sony-domen var att den som tillverkar kopieringsutrustning som används för omfattande laglig verksamhet inte ansvarar för enskilda användares eventuella upphovsrättsbrott. Tack vare den friande domen kunde teknikutvecklingen fortsätta.

Den fällande domen mot The Pirate Bay får sannolikt inga omedelbara konsekvenser – positiva eller negativa. Fildelningssajten stängs knappast ned och möjligheterna att dela filer på internet kvarstår. Det mesta talar dessutom för att fallet går vidare till ytterligare en eller ett par högre instanser, vilket i så fall innebär att vi får vänta på det slutliga avgörandet. På den tiden kan den i dag dominerande torrent-tekniken bli obsolet.

Domen mot The Pirate Bay kommer inte att skapa bättre förutsättningar för konstnärer att leva på föråldrade affärsmodeller. Däremot har upphovsrättsorganisationer redan meddelat att de efter en fällande dom kommer att vidta åtgärder för att strypa informationsflödet på internet.

Bland annat vill organisationer som Antipiratbyrån och IFPI stänga av fildelare från internet så att de varken kan blogga, läsa nyheterna eller utföra bankärenden. De vill dessutom tvinga internetleverantörer att blockera fildelningssajter. Det skulle bli första gången en internetleverantör tvingas blockera material på nätet, vilket är en modern variant av att förbjuda böcker och tidningar. ”

 

Vad f*n hände med vårt demokratiskta rättsamhälle?!

http://enungman.se/blogg/2009/04/vad-fn-hande-med-vart-demokratiskta-rattsamhalle/

Vi ska inte jaga en hel generation” stod Reinfelt & Co. och sade för inte så länge sen.. under hans mandatperiod har FRA-lagen röstats fram, IPRED nu senast som låter enskilda företag och organisationer (privatpoliser) bedriva brottsbekämpning och dessutom få möjlighet att tvinga bredbandsleverantörer att lämna ut personuppgifterna bakom fildelande IP-nummer (för övrigt en möjlighet som inte ens polisen har i dagsläget!).

Så till det senaste..

Dagens dom i TPB-rättegången där de fyra bakom tjänsten dömdes till fängelse i ett år + ca. 30.000.000 (30 miljoner) i skadestånd till de ”drabbade” bolagen?!

Detta är ett av de högsta skadestånd som någonsin dömt ut i svensk domstol och det är inte utan att man blir förbannad :@

Det är ett hån, inget annat!

Ta som exempel lite andra skadestånd som dömts ut i Sverige senaste åren:

Englas mamma fick 75.000 i skadestånd för sin mördade dotter

Anna Lindhs familj fick totalt 150.000 efter mordet

Våldtäkts- och misshandelsoffer får ett schablonskadestånd på 75.000 (upp till max. 100.000 om brottet anses som särskilt grovt)

Men i Sverige.. där döms man till 30 miljoner för att man skapat och drivit en websida som länkar till andra människor filer (lagliga såväl som olagliga). De fyra männen dömdes alltså för ”medhjälp till upphovsrättsbrott” utan att ens själv inneha filerna!

Vad blir nästa grej? Vem ska nu åtalas?!

Ska vi åtala Volvo och Saab för medhjälp till vållande till annans död när det sker dödsolyckor?

Ska vi låta bilfabrikanterna betala våra fortkörningsböter? (de har ju trots allt byggt bilar som går att köra för fort med, dvs. medhjälp till fortkörning)

Ska vi döma tillverkare av trimsatser och chiptrim till bilar och mopeder för medhjälp till olovlig körning?

Ska vi åtala vapentillverkare för medhjälp till mord?

Ska vi åtala svenska Prince för vållande till annana död? (de tillverkar cigaretter.. cigaretter ger cancer.. folk dör)

Ska vi åtala Google oxå för medhjälp till upphovsrättbrott? (gör en sökning så ser ni ju hur många .torrent-filer de länkar till)

Listan kan göras hur lång som helst efter dagens domslut och än en gång..

Dagens domslut är rättsvidrigt :@

Läs även andra bloggares åsikter om <a href=”http://bloggar.se/om/fri-+och+r%E4ttigheter rel=”tag”>fri- och rättigheter</a>, <a href=”http://bloggar.se/om/yttrandefrihet rel=”tag”>yttrandefrihet</a>,<a href=”http://bloggar.se/om/fra rel=”tag”>fra</a>

Etiketter: ,

3 svar to “Välkommen till Stasi och KGB land DAG 109 – IPRED och en Upphovs- och Copyrightlagstiftning som har blivit absurd för konsumenterna”

 1. Krister B Says:

  Vad som är rätt och fel iden här debatten ÄR givetvis intressant. Givetvis en viktigt fråga om det är OK att ladda ner ”skyddat material” eller inte. Men jag tänker lite annorlunda mot vad som sker annars?:
  TPB försvarar sitt handlande med att några storproducenter tjänar miljoner på sin musik mm och att det därför är OK att göra så här. TPB anser det vara RÄTT att dela med sig så länge det är gratis, istället för att några få skall tjäna miljoner.
  Då är det ju intressant att notera att även TPB tjänar miljoner. Enligt uppgift.
  Hur kan människor som är ärligt indignerade över att musikproducenter tjänar dessa miljoner, acceptera att TPBs ägare istället gör denna förtjänst? Hur kan DET vara mer moraliskt rätt?
  Hade JAG varit en nerladdare hade jag kännt mig rejält blåst…
  Kan någon snäll människa förklara detta för en dumskalla som mig??

  Snälla, snälla, snääääla..

 2. Välkommen till Stasi och KGB land DAG 110 – Nu får det vara nog! « UD/RK Samhälls Debatt Says:

  […] UD/RK Samhälls Debatt Ett rättframt, öppet och intressant forum! « Välkommen till Stasi och KGB land DAG 109 – IPRED och en Upphovs- och Copyrightlagstiftning som har… […]

 3. Välkommen till Stasi och KGB land DAG 135 – IPRED och en Upphovs- och Copyrightlagstiftning som har blivit absurd för konsumenterna « UD/RK Samhälls Debatt Says:

  […] Välkommen till Stasi och KGB land DAG 109 – IPRED och en Upphovs- och Copyrightlagstiftning som h… […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: